Placki twarogowe z rzodkiewką i czarnuszką. BLW.

Zazwyczaj śniadania jemy na słodko z owocami. Co jednak zrobić, gdy owoce się skończą? Powstają ciekawe i nietypowe kombinacje. Tym razem zrobiłam placki twarogowe z rzodkiewką i nasionami czarnuszki. Karol był zachwycony i zjadał ze smakiem. Kalina trochę pokręciła nosem, bo nie przepada za rzodkiewką. Ostatecznie smakowało jej po posmarowaniu grubą warstwą hummusu. 

Placuszki twarogowe z rzodkiewką i czarnuszką

Placuszki twarogowe z rzodkiewką i czarnuszką

Lista składników:

  • 1 kostka twarogu (użyłam ze Strzałkowa) 
  • 4 rzodkiewki 
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki 
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, ale nada się każda inna)
  • 1-2 łyżki wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji 
  • olej do posmarowania patelni 

Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewki ścieram na tarce o drobnych oczkach i przekładam je do miski. Dodaję twaróg, jajko, czarnuszkę i mąkę. Mieszam wszystkie składniki. Dodaję odrobinę wody, aby ciasto nie było zbyt gęste. 
  • Patelnię nagrzewam. Gdy jest gorąca smaruję ją olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Zmniejszam moc palnika o połowę i łyżką wykładam ciasto. Smażę pod przykryciem przez 2 minuty, a następnie odwracam na drugą stronę i smażę kolejną minutę znów pod przykryciem. 
Placuszki twarogowe z rzodkiewką i czarnuszkąPlacuszki twarogowe z rzodkiewką i czarnuszką
Placuszki twarogowe z rzodkiewką i czarnuszką
Placuszki twarogowe z rzodkiewką i czarnuszką