Placki pomidorowo-brokułowe. BLW.

Pomysł na placuszki pomidorowe z brokułem narodził się spontanicznie. Potrzebowałam czegoś szybkiego, pożywnego i najlepiej z wykorzystaniem resztek z lodówki. Placuszki okazały się idealnym rozwiązaniem. Są niesamowicie gęste odżywczo ponieważ zawierają jajka i serek, do tego mają w składzie warzywa i niewiele mąki. Karol zjadł część na drugie śniadanie, a to co zostało schowałam dla Kaliny na podwieczorek po przedszkolu. 

Placuszki z pomidorów i brokułów

Lista składników:

  • 2 różyczki ugotowanego brokuła (u mnie resztki z obiadu)
  • 2 łyżki passaty pomidorowej 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki serka wiejskiego (można zamienić na serek kanapkowy lub gęsty jogurt)
  • 3-4 łyżki mąki (u mnie zwykła pszenna, ale może być też bezglutenowa, np. gryczana)
  • olej do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

  • Do miski wbijam jajka i wlewam passatę. Rózgą mieszam aż składniki połączą się. Dodaję serek i ponownie mieszam (mogą zostać grudki z serka). Dosypuję mąkę i mieszam aż uzyskam konsystencję gęstej śmietany. 
  • Ugotowanego brokuła kroję na kawałki i dodaję do ciasta. Ponownie mieszam. 
  • Nagrzewam patelnię i smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Gdy patelnia jest gorąca zmniejsza moc palnika o połowę i łyżką wykładam ciasto. Smażę placki na średniej mocy.