Placki jarmużowe z kefirem i kaszą manną. BLW.

Kolejna wariacja na temat naszych ulubionych placków na kefirze. Tym razem dodałam do nich jarmuż, dzięki czemu mają lekko wytrawny smak. Nie miałam mąki owsianej, więc zastąpiłam ją kaszą manną. Podobny przepis na placki kefirowe z kaszą manną i bananem (bez jarmużu) jest też dostępny na blogu. 

Placki jarmużem okazały się u nas hitem. Karol zjadł 5 sztuk co w jego wykonaniu jest mega osiągnięciem. Podałam je z masłem migdałowym i liofilizowaną porzeczką. 

Placki jarmużowe z kefirem i kaszą manną. BLW.

Placki jarmużowe na kefirze

Lista składników:

  • 2 duże garście jarmużu
  • 1 szklanka kefiru 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 2 jajka 
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do posmarowania patelni 

Sposób przygotowania:

  • Do kielicha blendera wkładam jarmuż, kefir i jajka. Całość dokładnie blenduję do momentu aż jarmuż rozdrobni się. Do mokrych składników dodaję kaszę mannę i sodę. Mieszam ciasto i zostawiam na kilka minut aby kasza napęczniała. 
  • Rozgrzewam patelnię i smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę i wykładam łyżką ciasto. Smażę pod przykryciem. 

Uwagi: 

  • Z podanych ilości powstało ok 20 placków co wystarczyło na śniadanie dla 4 osób. 
  • Nadmiar placków można zamrozić. 
  • Jeżeli dzieci nie lubią smaku jarmużu to do ciasta można dodać kawałek banana, aby je osłodzić. 
Placki jarmużowe z kefirem i kaszą manną. BLW.