Placki cukiniowe z mascarpone i nektarynką. BLW.

Placuszki są idealnym jedzeniem podczas upałów. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że są gęste odżywczo i sycą na długo. Do tego można wpakować do nich trochę warzyw i owoców. U nas placki świetnie sprawdzają się na drugie śniadanie, które latem zazwyczaj jemy na balkonie lub podczas spacerów. 

Placki cukiniowe z mascarpone i nektarynką BLW

Placuszki z cukinii i nektarynki

Lista składników:

  • 1/2 cukinii 
  • 1 nektarynka
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka (u mnie owsiane, można dać krowie lub inne roślinne)
  • 6 łyżek mąki (u mnie 1 z cieciorki, 2 owsiane, 3 pszenne)
  • olej do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

  • W misce umieszczam cukinię pokrojoną w kostkę, mascarpone i mleko. Całość blendują (cukinia ma być całkowicie rozdrobniona).
  • Wbijam jajka i wsypuję mąkę. Mieszam składniki – jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypuję więcej mąki. Dodaję nektarynkę pokrojoną w małą kostkę i ponownie mieszam. 
  • Nagrzewam patelnię i za pomocą pędzelka smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Łyżką wykładam ciasto na patelnię tak, aby na każdym placku były po 2-3 kawałki nektarynki. Jeżeli będzie więcej placki mogą wyjść niedosmażone. 

Uwagi: 

  • Można wykorzystać dowolne rodzaje mąki. 
  • Konsystencja ciasta zależy od wielkości użytej cukinii i tego ile było w niej wody. Należy każdorazowo dopasować ilość mąki i płynów. 
  • Z podanych ilości przygotowałam ok 15 placków.