Pierogi prawie ruskie z mąki orkiszowej. BLW.

Są takie dni, że chętnie znikam w kuchni. Tata bawi się z dzieckiem, a ja zajmuję się gotowaniem. Praca w kuchni potrafi być wówczas prawdziwym relaksem. Zwłaszcza, gdy do wykonania są zadania wymagające precyzji i skupienia. Jednym z takich dań są pierogi. Nie robię ich zbyt często, raczej zostawiam je sobie na specjalne okazje. Wówczas eksperymentuję z tradycyjnymi przepisami, wprowadzając do nich niestandardowe składniki. Tym razem na tapetę biorę pierogi ruskie. W związku z tym, że ograniczam Kalince pszenicę to postanowiłam zrobić ciasto z mąki orkiszowej. Zmodyfikowałam też farsz, aby był delikatniejszy w smaku. 

Pierogi z mąki orkiszowej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
1 hr
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
1 hr
Lista składników
  1. 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  2. 200 ml gorącej, prawie wrzącej wody
  3. 2 łyżki oliwy z oliwek
  4. szczypta soli himalajskiej
  5. 2 średniej wielkości ziemianki
  6. kawałek batata odpowiadający ilości ziemniaków
  7. 200 g białego sera (u mnie feta z mleka koziego i owczego, ale może być zwykły twaróg)
  8. 1 cebula
  9. 1 łyżka świeżego szczypiorku
  10. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki i bataty obieram, kroję na kawałki i gotuję do miękkości (ok 20 minut). Następnie studzę je i rozgniatam.
  2. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Podsmażam delikatnie na oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli dodaję ją do ziemniaków.
  3. Masę ziemniaczaną z cebulką mieszam. Dorzucam do niej rozdrobniony biały ser oraz przyprawy. Łączę wszystkie składniki.
  4. Do osobnej miski wysypuję mąkę. Dolewam do niej oliwę z oliwek i dosypuję szczyptę soli himalajskiej.
  5. Zagotowuję wodę. Prawie wrzącą małymi porcjami dolewam do mąki jednocześnie mieszając ciasto łyżką. Gdy ciasto ostygnie na tyle, że da się je wziąć do ręki zaczynam je zagniatać. Należy wyrabiać je bardzo energicznie przez minimum 5 minut. Ciasto będzie być sprężyste i nie powinno kleić się do rak. W razie potrzeby można podsypać je odrobiną mąki.
  6. Wyrobione ciasto zawijam w czystą ściereczkę (opcjonalnie folię spożywczą) i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
  7. Ciasto dzielę na dwie części i kolejno rozwałkowuję na blacie posypanym mąką. Ciasto będzie delikatne, więc nie należy wałkować go zbyt cienko. Wycinam kółka, nakładam na nie łyżeczkę farszu ziemniaczanego i sklejam.
  8. Gotowe pierogi gotuję przez 2-3 minuty. Podaję skropione oliwą z oliwek z odrobiną zeszklonej cebulki (dla rodziców) lub świeżym szczypiorkiem (dla dziecka).
Uwagi
  1. Pierogi z mąki orkiszowej są delikatniejsze niż te z pszennej. Ciasta dosyć szybko wysycha, więc nadmiar należy zawsze przykrywać ściereczką. Z moich obserwacji wynika, że pierogi gotują się szybciej niż te z mąki pszennej.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
 pierogi z maki orkiszowej

pierogi z maki orkiszowej

pierogi z maki orkiszowej

Koniecznie przeczytaj: