Pierniczki migdałowe bez glutenu. BLW.

Pierniki bezglutenowe koniecznie musiały pojawić się u mnie przed świętami. Bazą do ich powstania były migdały, a słodyczy nadała mąka kokosowa. Myślę, że syrop daktylowy z powodzeniem można było pominąć, ponieważ ciastka wyszły bardzo słodkie. Po upieczeniu zabrałam je jako przekąskę dla dzieci na placu zabaw. Pierniki zniknęły w mgnieniu oka. Rozeszły się tak szybko, że tylko jedno zdjęcie udało mi się zrobić. Koniecznie muszę upiec je ponownie jak tylko kupię nową paczkę migdałów.  

Pierniczki migdałowe bez glutenu
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
8 min
Łączny czas
28 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
8 min
Łączny czas
28 min
Lista składników
  1. 50 g migdałów (u mnie zmielone płatki migdałowe, nie testowałam gotowej mąki migdałowej)
  2. 30 g mąki kokosowej
  3. 30 g mąki kukurydzianej
  4. 30 g mąki ryżowej
  5. 30 g mąki ziemniaczanej
  6. 2 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie syrop klonowy lub miód dla dzieci powyżej roku)
  7. 2 łyżki oleju kokosowego (niezbyt duże)
  8. 2 łyżki gęstego jogurtu (niezbyt duże, u mnie serek Bieluch)
  9. 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  10. 1 żółtko (plus białko do posmarowania)
  11. 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. Płatki migdałowe wsypuję do blendera i miksuję aż powstanie mąka (świetnie sprawdza się rozdrabniacz).
  2. Do miski wsypuję powstałą mąkę migdałową, mąkę kokosową, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną. Dodaję przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Mieszam suche składniki.
  3. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy i dolewam go do miski z mąką. Mieszam delikatnie łyżką.
  4. Oddzielam żółtko od białka. Białko pozostawiam w miseczce, a żółtko dodaję do pozostałych składników i cały czas mieszam.
  5. Dolewam syrop daktylowy, cały czas mieszając składniki.
  6. Na koniec dodaję małymi porcjami jogurt i zagniatam ciasto. Jeżeli zrobi się zbyt mokre można dać nieco mniej jogurtu.
  7. Zagniatam ciasto aż zrobi się z niego kulka. Dzielę ją na dwie części. Jedną zawijam w folię (można wstawić do lodówki), a drugą rozwałkowuję na grubość ok 5 mm. Jeżeli ciasto będzie zbyt mocno się kleić to można wałkować przez papier do pieczenia lub schować całość do lodówki na minimum godzinę.
  8. Wycinam foremkami kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy między pierniczkami. Przygotowane ciasteczka smaruję cienką warstwą białka.
  9. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 8 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po ostudzeniu przekładam do zamkniętego pojemnika.
Uwagi
  1. Pierniki są miękkie od razu. Z podanych ilości przygotowałam 1,5 blaszki ciastek. Zniknęły błyskawicznie.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/