Pieczony labraks, czyli okoń morski na talerzu. BLW.

Z okoniem morskim po raz pierwszy zetknęliśmy się podczas wakacji w Los Angeles. To była jedyna rzecz, którą Kalinka jadła w restauracjach. Dzięki tej rybie udało nam się zachować pozory zdrowych obiadów. Po powrocie do domu postanowiłam zaserwować ją córce. Łatwo z zakupem nie było, ponieważ w Polsce okoń morski występuje pod nazwą labraks. 

Labraks vel. okoń to niemalże ryba doskonała. Zawiera pełnowartościowe białko, a więc może bez problemu zastąpić mięso. Jest to ryba chuda, ale za to niezwykle bogata w kwasy Omega 3. Do tego dostarcza selenu, witaminy D, witamin z grupy B i wielu innych cennych dla zdrowia minerałów. Warto włączyć ją do codziennej diety całej rodziny. Z nami na pewno zostanie na dłużej i będzie miłą odmianą dla halibuta i makreli.  

Pieczony labraks
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1 okoń morski wypatroszony
  2. 1 ząbek czosnku
  3. 4 plasterki cytryny
  4. 1/4 łyżeczki tymianu
Sposób przygotowania
  1. Cytrynę myję, obieram ze skóry i kroję na plasterki. Dwa plasterki układam na papierze do pieczenia.
  2. Ząbek czosnku siekam na drobne kawałki. Można też przecisnąć przez praskę.
  3. Rybę myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Odcinam głowę od reszty. Tuszkę układam na cytrynach. Do środka wkładam pozostałe plasterki cytryny, posiekany czosnek i tymianek.
  4. Zawijam rybę w papier do pieczenia.
  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20 minut w opcji góra-dół.
  6. Przed podaniem rybę należy obrać ją ze skóry i pozbawić ości. Serwuję z pieczonymi warzywami.
Uwagi
  1. 1 ryba w zależności od wagi wystarcza na 2-3 porcje. Kalinka zjadła połowę tuszki.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
pieczony labraks okoń morski

pieczony labraks okoń morski

pieczony labraks okoń morski

pieczony labraks okoń morski