Pieczone pomidory z kaszą. BLW.

Pomidory to jedno z tych warzyw, których Kalina nie chce nawet spróbować od początku rozszerzania diety. Przechodzą one wyłącznie jako składnik potrawy i to tylko w formie zblendowanej, np. w zupie lub sosie. W całości chętnie dotyka i wącha, ale nawet nie próbuje zjeść. Ja natomiast pomidory bardzo lubię w każdej postaci, dlatego regularnie proponuję je dziecku. Może kiedyś przełamie się i zje kawałek. 

Pieczone pomidory z kaszą. BLW.

Pieczone pomidory z kaszą

Składniki:

  • 2 pomidory średniej wielkości (użyłam malinowych)
  • 3-4 łyżki kaszy (użyłam mieszanki bulguru, pęczaka i soczewicy z resztek obiadu)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. 
  • Pomidory myję, a następnie ścinam im zielony czubek. Za pomocą łyżeczki wydrążam pestki. Tak przygotowane warzywa układam w formie do pieczenia. 
  • Sok i pestki umieszczam w miseczce. Dodaję ugotowaną kaszę, zioła prowansalskie i posiekany czosnek. Składniki farszu mieszam, a następnie nadziewam nim pomidory. 
  • Gdy piekarnik jest gorący wstawiam do niego formę. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. 
  • Podaję po lekkim ostygnięciu – gorącym pomidorem łatwo można się poparzyć. Dla dziecka warto zdjąć skórkę.