Pieczone płatki orkiszowe z dynią i jabłkiem. BLW.

Dynia na dobre zagościła w naszej kuchni. Tym razem pojawiła się w śniadaniowej zapiekance z płatkami orkiszowymi i jabłkiem. Idealne połączenie na chłodne jesienne poranki. Takie śniadanie to zastrzyk energii dla dzieci przed dniem pełnym wrażeń w przedszkolu lub szkole. Dynia wzmacnia organizm w walce z infekcjami, więc warto podawać ją przez cały sezon jesienno-zimowy.  

Pieczone płatki orkiszowe z dynią i jabłkiem BLW

Pieczone płatki orkiszowe z dynią i jabłkiem

Lista składników:

  • 1 szklanka płatków orkiszowych (można zamienić na owsiane lub jęczmienne)
  • 1 szklanka mleka (u mnie pół na pół krowie i woda) 
  • 3 czubate łyżki puree z pieczonej dyni (użyłam piżmowej, ilość dostosuj do własnych preferencji) 
  • 1 banan 
  • 1 jabłko 
  • garść rodzynek 
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka karobu (można pominąć)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Do miski wsypuję płatki, mielone siemię, rodzynki, cynamon i karob. Mieszam suche składniki.
  • Banana i dynię miksuję na gładkie puree. Następnie dolewam mleko (u mnie mleko i woda) i miksuję aż powstanie pomarańczowy płyn. 
  • Do suchych składników przelewam mokre. Dokładam jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Mieszam całość i przekładam do formo do pieczenia (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania). 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 30 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). 
  • Podaję ze świeżymi owocami. 

Uwagi:

  • Płatki można przygotować dzień wcześniej wieczorem. Aby je podgrzać wystarczy wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Moja Kalina zjada na zimno. 
  • Płatki można polać jogurtem naturalnym, maślanką lub kefirem. 
  • Zapiekankę da się pokroić, więc idealnie nada się do lunchboxa jako drugie śniadanie do przedszkola, szkoły lub pracy. 
  • Z podanych składników powstaną 3-4 porcje. 
Pieczone płatki orkiszowe z dynią i jabłkiem BLW
Pieczone płatki orkiszowe z dynią i jabłkiem BLW
Pieczone płatki orkiszowe z dynią i jabłkiem BLW