Pieczone kotlety z dorsza i marchewki. BLW.

Był taki czas, że moje dziecko zajadało się rybą bez opamiętania. Przypadał on na okres od 18 do 24 miesiąca. Ten czas minął i nie wiem czy jeszcze kiedyś wróci. Obecnie, aby Kalina zjadła na obiad kawałek ryby to muszę nieźle się nagimnastykować. Generalnie, aby chociaż spojrzała na obiad mięsno-rybny to na talerzu muszą pojawić się ziemniaki. Kotleciki z polędwicy z dorsza to jeden z pomysłów na to jak w ciekawy sposób zaserwować dziecku rybę. 

Pieczone kotlety z dorsza i marchewki
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 300 g ryby (użyłam polędwicy z dorsza)
  2. 1 niewielka marchewka
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1/2 małej cebuli
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. 3 łyżki kaszy kuskus
  7. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  8. świeżo zmielony pieprz (można pominąć w porcji dla dziecka)
  9. szczypta soli himalajskiej (pomiń w porcji dla dziecka)
  10. amarantus ekspandowany do obtoczenia kotlecików
  11. 1 jajko (opcjonalnie, można pominąć, ja nie dałam)
Sposób przygotowania
  1. Do malaksera wkładam obraną marchewkę, cebulę i ząbek czosnku. Wszystko dokładnie rozdrabniam. Warzywa można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przekładam warzywa do miski.
  2. Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i sprawdzam czy nie ma ości. Kroję na kawałki, umieszczam w malakserze i rozdrabniam (można zmielić w maszynce do mięsa). Przekładam dorsza do miski z warzywami.
  3. Do miski dosypuję kaszę kuskus, tymianek, świeżo zmielony pieprz i sól (pomiń w porcji dla dzieci) oraz dolewam sok z cytryny. Na tym etapie można dodać jajko, ale nie jest to konieczne jeżeli masa jest mocno wilgotna. Całość dokładnie mieszam, a następnie odstawiam na 10 minut.
  4. Piekarnik nastawiam na 190 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Do osobnej miski wsypuję amarantus ekspandowany. Z przygotowanej masy rybnej lepię niewielkie kotleciki i obtaczam je w amarantusie. Układam na blaszce i delikatnie spłaszczam dłonią.
  5. Blaszkę wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 15-17 minut w opcji z termoobiegiem.
  6. Podaję z pieczonymi ziemniakami i batatami oraz surówką z selera, jabłka i rodzynek.
Uwagi
  1. Bez dodawania jajka kotlety są zwarte i nie rozpadają się. Jeżeli jednak chcesz podać pulpeta maluszkowi na początku rozszerzania diety i nie jest on uczulony na jajko to polecam je dodać. Kotlety na pewno będą wówczas solidniejsze i nie będą kruszyć się pod mocnym uściskiem dziecka. Dodatkowo posiłek będzie dużo bardziej „gęsty odżywczo”, co jest istotne przy dzieciach, które jedzą niewiele.
  2. Z podanych ilości przygotowałam 12 kotletów.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Pieczone kotlety z dorsza i marchewki

Pieczone kotlety z dorsza i marchewki

Pieczone kotlety z dorsza i marchewki

Pieczone kotlety z dorsza i marchewki

Pieczone kotlety z dorsza i marchewki