Pieczona kasza jaglana z dynią i gruszką. BLW.

Jesienna zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni z dodatkiem gruszki, cynamonu i migdałów. Idealne śniadanie na niepogodę lub lekka i słodka kolacja. 

Pieczona kasza jaglana z dynią i gruszką BLW

Pieczona kasza jaglana z dynią i gruszką

Lista składników: 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej, nieugotowanej)
  • 1 szklanka wody (można użyć mleka krowiego lub roślinnego)
  • 3/4 szklanki musu z pieczonej dyni (użyłam dyni nelson)
  • 1 jajko (można pominąć lub dać 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego)
  • 1 banan
  • 1 gruszka (można dać dowolne owoce)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • olej do posmarowania formy (użyłam kokosowego nierafinowanego)

Sposób przygotowania: 

  • Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w gorącej wodzie. Przekładam do garnka i zalewam podwójną ilością czystej wody (lub mleka). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka (ok 20 minut). Pozostawiam kaszę do przestudzenia bez podnoszenia pokrywki.
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (opcja góra-dół, bez termoobiegu). 
  • Do miski wkładam mus z dyni, masło orzechowe i banana. Całość dokładnie blenduję. Następnie wbijam jajko (lub dosypuję siemię jeżeli pomijam jajko) i dokładam przestudzoną kaszę jaglaną. Mieszam wszystkie składniki. 
  • Formę smaruję odrobiną oleju (pomiń jeżeli używasz silikonowej formy). Przekładam masę jaglaną do formy. Na wierzchu układam kawałki gruszki. Całość posypuję cynamonem i migdałami. 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół.

Uwagi:

  • Najlepiej wykorzystać świeżo ugotowaną kaszę. Jeżeli masz jaglankę zalegającą w lodowce to rozdrobnij ją widelcem, ale nie blenduj. 
  • Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodowce. Przed podaniem wystarczy wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. 
Pieczona kasza jaglana z dynią i gruszką BLW
Pieczona kasza jaglana z dynią i gruszką BLW
Pieczona kasza jaglana z dynią i gruszką BLW