Pieczona gruszka z cynamonem. BLW.

Pieczone owoce to jeden z moich ulubionych deserów zimą. W połączeniu z cynamonem i pieprzem cayenne (ostre przyprawy tylko w porcji dla rodziców) świetnie wprowadzają nieco ciepła do zimowej aury. Gruszki idealnie nadają się do zapiekania, ponieważ po obróbce termicznej nadal są miękkie i soczyste. Podaję je z kremowym serkiem ricotta oraz maliną liofilizowaną. Pasują do nich także lody waniliowe i domowa granola. 

pieczona gruszka z cynamonem

Pieczona gruszka z cynamonem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
  1. 2 gruszki
  2. 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejloński)
  3. 1 łyżeczka cukru kokosowego
  4. szczypta pieprzu cayenne (tylko w porcji dla rodziców)
  5. olej kokosowy do posmarowania gruszki (nierafinowany extra vergine)
  6. ulubione dodatki (u mnie ser ricotta i maliny liofilizowane)
Sposób przygotowania
  1. Gruszki myję i kroję na ćwiartki. Wycinam z nich gniazda nasienne. Układam w pojemniku żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
  2. Każdą gruszkę delikatnie smaruję olejem kokosowym, a następnie posypuję cynamonem i cukrem kokosowym. Porcję dla rodziców dodatkowo podkręcam odrobiną pieprzu cayenne.
  3. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekę 15 minut w opcji góra i dół, a następnie 5 minut w opcji z termoobiegiem.
Uwagi
  1. Nie zastępuj cukru kokosowego białym lub brązowym cukrem. Możesz ewentualnie wykorzystać miód lub syrop klonowy.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
pieczona gruszka z cynamonem

pieczona gruszka z cynamonem