Pesto z liści rzodkiewki. BLW.

Liście rzodkiewki zwykle lądują w śmietniku. A szkoda, bo to świetna baza do pesto, którym można posmarować kanapkę lub wykorzystać jako sos do makaronu. Liście zawierają sporo wartości odżywczych, m.in. żelazo i witaminę C.

Pesto z liści rzodkiewki. BLW.
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 1 pęczek liści rzodkiewki
  2. 1 ząbek czosnku
  3. 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  4. 3 łyżki pestek dyni
  5. 3 łyżki oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno)
  6. sok z 1/3 cytryny
  7. sól himalajska do smaku
Sposób przygotowania
  1. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Pozostawiam do ostygnięcia.
  2. Liście rzodkiewki dokładnie myję i osuszam. Umieszczam w kielichu blendera. Dodaję uprażone pestki, czosnek, płatki drożdżowe, sok z cytryny i olej z pestek dyni.
  3. Całość dokładnie blenduję. Doprawiam solą do smaku.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
pesto z liści rzodkiewki

pesto z liści rzodkiewki