Pesto z buraka z chrupiącą posypką. BLW.

Ile osób tyle przepisów na pesto z buraka. Jedno robią je z surowych buraków, drudzy dodają orzechy włoskie, a jeszcze inni podają na słodko z gruszką. W każdej wersji danie jest przepyszne. Pesto smakuje idealnie zarówno jako sos do makaronu, jak i pasta na kanapki. Ja lubię buraka na ostro z dużą ilością czosnku i soku z cytryny. Smak dodatkowo podkreśla ser solankowy, a chrupkości dodaje prażony słonecznik. 

Zwykle mam w lodówce upieczonego buraka. Kalinka lubi go jako dodatek do obiadu, placków czy wypieków. Przygotowuję go zgodnie z tym przepisem tylko, że bez przypraw 👉 jak upiec buraka. Zwykle piekę 2-3 buraki na raz i przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku do 4 dni. Dzięki temu mam pod ręką gotowego buraka oraz oszczędzam czas. 

Pesto z buraka z chrupiącą posypką
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
  1. 2 pieczone buraki
  2. 2 ząbki czosnku
  3. sok z 1/2 cytryny
  4. 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego (można dać oliwę z oliwek)
  5. 100 g sera solankowego (u mnie bałkański z mleka owczego i koziego, ale może być feta)
  6. 3 łyżki pestek słonecznika
  7. sól himalajska i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  1. Buraka piekę zgodnie z przepisem podanym wyżej. 👆
  2. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewam z garnka 2-3 łyżki wody, aby dodać je do sosu.
  3. W dzbanku umieszczam upieczonego buraka i 1 ząbek czosnku. Wlewam olej rzepakowy nierafinowany (z pierwszego tłoczenia) oraz soku wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Wszystko dokładnie blenduję. Jeżeli sos jest zbyt gesty dolewam 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron.
  4. Smakuję czy pesto jest wystarczająco kwaśne i czosnkowe. W tym momencie można odłożyć porcję dla dziecka.
  5. Osobiście lubię wyraziste smaki, więc dokładam kolejny ząbek czosnku i dolewam pozostałą część cytryny. Doprawiam solą i pieprzem i blenduję dalej.
  6. Pestki słonecznika umieszczam na suchej patelni i prażę aż zaczną się rumienić. Przesypuję je do rozdrabniacza i miksuję aż powstanie posypka.
  7. Dodaję sos do przestudzonego makaronu. Dokładam połowę pokruszonego sera. Mieszam dokładnie.
  8. Przekładam makaron na talerze i posypuję pozostałą porcją sera oraz prażonymi pestkami słonecznika. Skrapiam odrobiną oleju.
Uwagi
  1. Jeżeli dziecko ma niedobory żelaza to w porcji dla malucha pomiń ser. Burak i słonecznik świetnie pomagają zwalczyć anemię.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
 Pesto z buraka z chrupiącą posypką

Pesto z buraka z chrupiącą posypką