Pasztet z buraka i płatków jęczmiennych. BLW.

Domowy pasztet warzywny to zawsze świetny pomysł na kolację. Tym razem przygotowałam pasztet z pieczonego buraka z płatkami jęczmiennymi. Można go jeść bez pieczywa, ponieważ dodatek płatków sprawia, że pasztet sam w sobie jest sycący. U nas wystarczył na dwie kolacje. 

Pasztet z buraków i płatków jęczmiennych
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Lista składników
  1. 2 buraki
  2. 1 cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 jajko
  5. 3/4 szklanki płatków jęczmiennych
  6. 4 łyżki oleju
  7. 3 liście laurowe
  8. 1 łyżeczka tymianku
  9. 1/2 łyżeczki czerwonej czubricy
  10. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  11. 1 łyżeczka soli
  12. świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  1. Buraki myję, obieram i kroję w niewielką kostkę. Skrapiam olejem i zawijam w papier do pieczenia. Tak przygotowane piekę w temperaturze ok 190 stopni do momentu aż będą miękkie (ok 40 minut).
  2. Cebulę drobno siekam i umieszczam na patelni wraz z 1 łyżką oleju i listkami laurowymi. Smażę na niewielkim ogniu do momentu aż cebula zeszkli się. Wyciągam listki laurowe i odkładam je na bok.
  3. Upieczone i przestudzone buraki umieszczam w kielichu blendera. Dodaję czosnek, usmażoną cebulę, jajko i pozostały olej. Całość dokładnie blenduję.
  4. Płatki umieszczam w malakserze i rozdrabniam je odrobinę. Nie mielę ich na mąkę, powinny zostać widoczne kawałki.
  5. Do musu z buraka dosypuję płatki, tymianek, czubricę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość mieszam i zostawiam na chwilę, aby płatki nasiąkły. Mieszam ponownie i przekładam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję wierzch i zdobię go listkami laurowymi, które smażyły się wraz z cebulą.
  6. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Pasztet piekę ok 45 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu przez kilka minut studzę w formie. Następnie wyciągam go z keksówki i dalej studzę na kratce. Kroję dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Uwagi
  1. Buraki można upiec wcześniej przy okazji przygotowania innych rzeczy. Upieczone buraki można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

pasztet z buraka i płatków jaglanych