Pancakes z mąki orkiszowej. BLW.

Pancakes to miła odmiana dla śniadaniowej kaszy. Kalinka uwielbia kaszę, zwłaszcza jaglaną. Jest ona pewnikiem o poranku. Chcę jednak dbać o różnorodność w naszym menu i uczyć Kalinę, że kasza z owocami to nie jedyna opcja na śniadanie. Przygotowane przeze mnie naleśniczki z mąki orkiszowej są miękkie, lekkie i puszyste, a przy tym sycące. Podałam je z domową Nutellą z awokado i banana oraz musem ze świeżych owoców. Szesnastomiesięczna Kalina nie do końca rozumie jeszcze ideę jedzenia posmarowanych pancakes. Młoda krem czekoladowy wyjadała ręką i przegryzała suchym plackiem. Grunt, że smakowało, a śniadanie zniknęło w mgnieniu oka. 

Pancakes z mąki orkiszowej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  2. 1/4 szklanki mąki amarantusowej (można dać orkiszową)
  3. 2 jajka
  4. 100 ml kefiru
  5. 100 ml wody
  6. 25 ml oleju rzepakowego
  7. szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Żółtka oddzielam od białek i wrzucam do osobnych misek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
  2. Do drugiej miski z żółtkami dosypuję mąkę orkiszową i amarantusową. Dolewam kefir, wodę i olej. Mieszam wszystkie składniki.
  3. Do ciasta naleśnikowego powoli dodaję białka. Ważne jest, aby to białka dodawać do ciasta, a nie na odwrót. Przekładam je delikatnie po jednej łyżce i mieszam. Ten sposób dodawania piany sprawi, że ciasto będzie lekkie i puszyste.
  4. Rozgrzewam patelnię do smażenia bez tłuszczu. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika o połowę i nalewam na nią porcję ciasta. Smażę naleśniczki po 1 minucie z każdej strony (lub do momentu aż ciasto się zetnie).
  5. Podaję z domową Nutellą i świeżymi owocami.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Pancakes z mąki orkiszowej

Pancakes z mąki orkiszowej

Pancakes z mąki orkiszowej

Pancakes z mąki orkiszowej

Pancakes z mąki orkiszowej



Koniecznie przeczytaj:

  • Marta

    Czy z innej mąki również można zrobić te placki?

    • Pewnie, że można. Spokojnie da radę gryczana (można połączyć ją z kokosową dla słodkiego smaku). Możesz też użyć zwykłej pszennej.

      • Marta

        Dziękuję, spróbuję więc z pszennej łączonej z jaglana