Owsianka mocy z chia, goji i rodzynkami. BLW.

Płatki owsiane to nasz śniadaniowy pewniak. Obecnie Kalinka wcinaj je chętniej niż wszystko inne. Nawet ukochana jaglanka nie znika tak szybko jak owsianka. Ile jednak można jeść te same płatki? Aby wprowadzić różnorodność do naszego śniadaniowego menu zaczęłam nieco eksperymentować ze standardowym przepisem typu „zalej płatki mlekiem”. Efektem poszukiwania nowości jest swego rodzaju owsiany pudding chia. Tata Kalinki określił to mianem „mistrzowskiego śniadanie!”. 

Owsianka mocy z chia, goji i rodzynkami
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 szklanka płatków owsianych (u mnie górskie)
  2. 2 łyżki nasion chia
  3. 2 łyżki suszonych jagód goji
  4. 2 łyżki rodzynek
  5. 1,5 szklanki mleka (u mnie krowie, ale nada się też roślinne, np. migdałowe)
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej płatki płuczę pod bieżącą wodą. Następnie wsypuję je do rondelka wraz z nasionami chia, jagodami goji i rodzynkami. Całość zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki do namoczenia. Nasiona chia należy moczyć kilka godzin, aby napęczniały.
  2. Następnego dnia wyciągam rondelek z lodówki i delikatnie podgrzewam jego zawartość. Jeżeli owsiany pudding jest zbyt gęsty to dolej nieco mleka lub wody.
  3. Przekładam do miseczek i podaję z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam banana, migdały w płatkach, pestki dyni i nasiona słonecznika.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
owsianka z chia i goji