Owsiane pancakes na kefirze. BLW.

Placki, naleśniki czy gofry pojawiają się u nas na śniadanie zwykle w weekend. Mam wówczas więcej czasu na przygotowanie smakołyków. W tygodniu zwykle gdzieś się spieszymy – a to na zajęcia do mini-przedszkola, a to na zakupy. Niedziela natomiast jest dniem bez planu i możemy pozwolić sobie na długi i leniwy poranek. Przepis na pancakes powstał z potrzeby wykorzystania kefiru, którego data ważności dobiegała już końca. Placki zniknęły szybciej niż się pojawiły – Kalina swoją porcję zjadła zanim skończyłam smażyć pozostałe. W związku z tym, że śniadania jemy na słodko to obowiązkowym dodatkiem była domowa Nutella z ciecierzycy

Owsiane pancakes na kefirze

Owsiane pancakes na kefirze blw

Lista składników:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 150 g (ok 1 szklanka z małą górką) mąki owsianej 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów) 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wbijam jajka oraz wlewam kefir i olej. Mieszam całość za pomocą rózgi na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki połączą się powoli dosypuję mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszam jeszcze przez chwilę. 
  • Rozgrzewam patelnię delikatnie posmarowaną olejem. Wykładam porcję ciasta na patelnię i smażę na średniej mocy palnika (ok 2 minuty), a następnie odwracam placek i smażę z drugiej strony (ok 1 minuty). 
  • Pancakes podaję z ulubionymi dodatkami – u mnie domowa Nutella z ciecierzycy i świeże owoce. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 9 dużych placków, co wystarczyło na śniadanie dla 3 osób.

Owsiane pancakes na kefirze blw