Owsiane gofry z pasternakiem. Bez nabiału. BLW.

Pasternak to jedno z najmniej wykorzystywanych przeze mnie warzyw. A szkoda, bo to bardzo zdrowa i smaczna alternatywa dla marchewki. Pasternak jest smaczny i pełen cennych minerałów, m.in. witaminy C i witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego). Warto wprowadzić go na stałe do codziennej diety. Pasternak można znaleźć w warzywniakach i na bazarkach. 

Gofry z pasternakiem są bardzo delikatne i lekko słodkie. Podałam je z musem owocowym z banana, truskawek (mrożonych) i porzeczek (mrożonych). 

Owsiane gofry z pasternakiem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
  1. 1 pasternak
  2. 1 szklanka mąki owsianej
  3. 1 jajko
  4. 300 ml mleka kokosowego
  5. 30 ml oleju
  6. olej do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
  1. Korzeń pasternaku obieram, ścieram na tarce i umieszczam w misce.
  2. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko oraz wlewam mleko kokosowe i olej. Całość mieszam, a następnie blenduję. Należy możliwie najbardziej rozdrobnić pasternak, aby gofry nie rozpadały się podczas smażenia.
  3. Ciasto odstawiam na chwilę. W tym czasie smaruję gofrownicę olejem i nagrzewam ją. Jeżeli po kilku minutach ciasto zbyt mocno zgęstnieje należy dolać nieco wody lub mleka.
  4. Gdy płytki gofrownicy są gorące wylewam na nie porcje ciasta. Smażę gofry do momentu aż para przestanie uciekać z gofrownicy.
  5. Podaję z musem owocowym.
Uwagi
  1. Gęste mleko kokosowe z puszki (np. Real Thai) można rozrobić z wodą w proporcji 1:2.
  2. Z podanych ilości przygotowałam 6 gofrów.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

 owsiane gofry z pasternakiem

owsiane gofry z pasternakiem

owsiane gofry z pasternakiem

owsiane gofry z pasternakiem