Orzechowe placki z mąki z ciecierzycy. BLW.

Placki z mąki z ciecierzycy to absolutny hit dla alergików. Nie zawierają glutenu, mleka krowiego i jajka. Bazą są dwa składników – wystarczy mąka i mleko roślinne. Jako element smakowy do placków można dodać owoce (np. banan, jabłko czy gruszkę), warzywa (np. jarmuż lub marchewka), a nawet różne orzechy i nasiona. Ja właśnie postawiłam na orzechy laskowe, które moim zdaniem świetnie komponują się z cieciorką.  Placki zrobiłam na mleku kokosowym, a podałam z odrobiną miodu i gruszką. 

Oczywiście jeżeli masz ochotę możesz placki przygotować z wykorzystaniem mleka krowiego. Dla mnie ono jest tutaj zbędne – ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka, wapnia i żelaza. Właśnie ze względu na wchłanianie żelaza unikam łączenia strączków z nabiałem i wybieram mleko roślinne. 

Mąkę z ciecierzycy można przygotować w domu samodzielnie (cieciorkę uprażyć, a następnie zmielić). Należy jednak zwrócić uwagę, aby ziarna zostały bardzo dobrze zmielone. Mąka powinna być miałka i delikatna, a nie ziarnista. Najlepiej wykorzystać gotową mąkę z ciecierzycy, którą można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach w dziale z produktami bezglutenowymi lub w sklepach online. Czasami pojawia się też w Biedronce i Lidlu. 

Orzechowe placki z mąki z ciecierzycy
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  2. 1 szklanka mleka kokosowego (użyłam domowgo)
  3. 15 orzechów laskowych
  4. 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Orzechy zalewam wodą i pozostawiam do namoczenia na kilka godzin (moczyłam całą noc). Następnie odcedzam je, zalewam mlekiem kokosowym i dokładnie blenduję.
  2. Do mleka z orzechami dosypuję mąkę i dolewam ocet. Całość mieszam energicznie za pomocą rózgi.
  3. Odstawiam ciasto do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika o połowę i wylewam na nią niewielkie porcje ciasta. Smażę placuszki do momentu aż na ich powierzchni zaczną pojawiać drobne dziurki. Następnie odwracam placki na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilę.
  5. Po ostygnięciu podaję z odrobiną miodu i gruszką.
Uwagi
  1. Placki smażę bez tłuszczu. Jeżeli Twoja patelnia wymaga natłuszczania to posmaruj ją niewielką ilością oleju.
  2. Z podanych ilości usmażyłam 15 cienkich placuszków.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
  Placki z mąki z ciecierzycy. BLW.

Placki z mąki z ciecierzycy. BLW.