Orzechowa owsianko-jaglanka z piekarnika. BLW.

Do przygotowania tego śniadania zainspirował mnie synek koleżanki. Dzięki pieczone owsiance, ku radości swojej mamy, zaczął jeść na śniadanie płatki. Tyle razy słyszałam jaka jest pyszna owsianka zapiekana z bananami, że sama postanowiłam ją zrobić. Wprowadziłam nieco modyfikacji do przepisu – w misce połączyłam owsiankę z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodałam Kalinki ulubione masło orzechowe, rodzynki, migdały, pestki i co tam miałam pod ręką. 

Idealnie się złożyło, że owsiankowe „ciasto” nadaje się do lunchboxa. Dzięki temu tata zabrał swoją porcję na wynos i mógł zjeść pożywne śniadanie w pracy. Jajka sprawiają, że owsianko-jaglanka ma bardzo zwartą konsystencję. Dzięki temu świetnie nadaje się do jedzenia rączką. Należy tylko pamiętać, aby w porcji dla dziecka poniżej roku nie umieszczać masła orzechowego. 

Fotograf ze mnie marny, więc zdjęcia nie oddają tego jak danie wygląda w rzeczywistości. A już na pewno nie zdradzają jak jest pyszne. 

Orzechowa owsianko-jaglanka z piekarnika
Drukuj przepis
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
45 min
Lista składników
  1. 1 szklanka płatków owsianych (u mnie górskie)
  2. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki sypkiej + 1 szklanka wody)
  3. 1 łyżka oleju kokosowego (z małą górką)
  4. 3 łyżki masła orzechowego (100% orzechów bez soli, pomiń dla dziecka poniżej roku)
  5. 2 jajka
  6. 2 banany
  7. 1 łyżka syropu daktylowego
  8. 1 łyżka rodzynek
  9. 1 łyżka jagód goji
  10. 1 łyżka migdałów w płatkach
  11. 1 łyżka pestek dyni
  12. 1 łyżka nasion słonecznika
  13. 1 łyżeczka cynamonu (najlepiej cejloński)
  14. szczypta kakao do posypania wierzchu (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną zalewam ciepłą wodą, płuczę dokładnie i odlewam wodę. Czynność tę wykonuję kilka razy do momentu aż kasza będzie czysta. Następnie wsypują ją do rondelka i zalewam świeżą wodą. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki.
  2. Do dużej miski wbijam jajka. Dodaję obrane banany, olej kokosowy, masło orzechowe, syrop daktylowy i cynamon. Wszystko dokładnie blenduję aż powstanie jednolita masa.
  3. Do bananowo-jajecznego ciasta dokładam ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną oraz płatki owsiane. Dosypuję rodzynki, jagody goji, migdały w płatkach, pestki dyni i słonecznik. Mieszam całość.
  4. Formę do pieczenia wykładam papierem. Wylewam do niej powstałe ciasto. Wyrównuję wierzch i posypuję go odrobiną kakao.
  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15-20 minut w opcji z termoobiegiem. Ja wyciągnęłam formę po 18 minutach. Kroję dopiero po ostygnięciu.
Uwagi
  1. Owsiankę piekę wieczorem dzień wcześniej. Przed podaniem podgrzewam ją kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
  2. Jeżeli chcesz podać danie dziecku poniżej roku to pomiń masło orzechowe. Pestki,nasiona i migdały warto rozdrobnić, aby uniknąć ryzyka zadławienia. Dzięki temu "ciasto" będzie też bardziej zwarte.
  3. Jeżeli dziecko nie może jeść jajek to bez problemu możesz je pominąć. Owsianka nie będzie tak zwarta, jak u mnie, ale na pewno się uda. Jeśli ciasto będzie zbyt suche możesz dodać nieco mleka lub jakiś soczysty owoc.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
pieczona owsianko-jaglanka z orzechami

pieczona owsianko-jaglanka z orzechami

pieczona owsianko-jaglanka z orzechami

pieczona owsianko-jaglanka z orzechami



Koniecznie przeczytaj:

  • Marta Markowska

    Super przepis!