Naleśniki szpinakowe. Bezglutenowe. BLW.

Po nalesnikach jarmużowych przyszedł czas na szpinakowe. Zielone naleśniki to świetny pomysłów na śniadanie, obiad i kolację. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać farsz. U nas są one pewniakiem na każdy posiłek. Kalinka uwielbia ich kolor, a ja odhaczam porcje warzyw w diecie malucha. 

Bezglutenowe naleśniki szpinakowe

Składniki:

  • 80 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka mąki (u mnie 80 g gryczanej, 80 g ryżowej, 20 g ziemniaczanej)
  • 1 szklanka mleka + nieco wody jeżeli ciasto jest za gęste
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

  • Szpinak myję, osuszam i umieszczam w misce. Wbijam jajko oraz dolewam mleko i olej. Całość dokładnie blenduję. Należy tak długo miksować aż szpinak rozdrobni się. W przeciwnym wypadku naleśniki będą się rozpadać podczas smażenia.
  • Dosypuję wszystkie rodzaje maki. Za pomocą rózgi mieszam wszystkie składniki powoli dolewając po jednej łyżce wody. Ciasto powinno być lejące, ale nie wodniste.
  • Patelnię z powłoką nieprzywierającą smaruję odrobiną oleju (najlepsza jest patelnia dedykowana do naleśników). Tłuszcz rozprowadzam równomiernie za pomocą pędzelka – patelnia powinna być tylko muśnięta olejem.
  • Rozgrzewam patelnię – gdy jest już gorąca wylewam na nią ciasto i rozprowadzam je po całej powierzchni patelni. Smażę naleśnika na 3/4 mocy palnika (6-7 na płycie indukcyjnej) do momentu aż bez problemu będą przesuwać się na patelni (nie odklejam za pomocą łopatki). Delikatnie odwracam naleśnika na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilę.
  • Zdejmuję naleśnika z patelni i pozostawiam do ostygnięcia. Patelnię ponownie smaruję kilkoma kroplami oleju i wylewam ciasto.
  • Gotowe naleśniki smaruję serkiem mascarpone zmiksowanym z porzeczkami i czerwonym agrestem.

Uwagi:

  • Mąkę gryczaną i ryżową możesz zastąpić pszenną. Ziemniaczanej nie pomijaj, ponieważ to ona nadaje naleśnikom elastyczności.

naleśniki szpinakowe bezglutenowe