Najłatwiejsze drożdżówki z rabarbarem. BLW.

Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. A już w szczególności uwielbiam drożdżówki z rabarbarem. Moja mama dużo piekła. W domu często pachniało ciastem. Wraz z siostrą niecierpliwie zaglądałyśmy do piekarnika i przebierałyśmy nogami, aby ciasto szybko ostygło. Chcę, aby Kalinka miała podobne wspomnienia. Młoda lubi obserwować mnie w kuchu i często przez szybę piekarnika sprawdza jakie łakocie szykujemy tym razem. Staram się unikać cukru i mąki pszennej, niemniej w przypadku ciasta drożdżowego jest to bardzo trudne. Robiąc drożdżówki z rabarbarem odpuściłam nieco. Okroiłam przepis do minimum, niemniej całego cukru nie dało się wyeliminować. 

Drożdżówki z rabarbarem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
2 hr 25 min
Czas przygotowania
2 hr
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
2 hr 25 min
Lista składników
  1. 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  2. 2 łyżki masła przed roztopieniem
  3. 1 łyżka oleju kokosowego przed roztopieniem
  4. 150 ml ciepłej wody
  5. 1 jajko
  6. 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych
  7. 2 łyżki cukru (u mnie kokosowy)
  8. szczypta soli (u mnie himalajska)
  9. 2 łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania
  1. Do miski wysypuję mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru i sól. Mieszam suche składniki. W rondelku rozpuszczam masło i olej kokosowy. W miseczce roztrzepuję jajko.
  2. Do miski z mąką wlewam 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody, przestudzony tłuszcz i prawie całe jajko (odrobinę zostawiam do posmarowania bułeczek). Mieszam ciasto pomału dolewając pozostałą część wody. Zagniatam je ręką w razie potrzeby podsypując odrobinę mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Może delikatnie kleić się do ręki, niemniej da się je łatwo oderwać.
  3. Formuję kulę i wkładam ją do miski. Przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (metodą mojej babci wkładam miskę z ciastem pod kołdrę). W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto odgazowuję uderzając w nie pięścią. Odrywam kawałki ciasta i formuję z nich kule. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do piecze. Każdą bułeczkę spłaszczam i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  5. W tym czasie przygotowuję rabarbar. Myję go, obieram i kroję na kawałki. Wkładam do rondelka, wsypuję 3/4 łyżki cukru i podgrzewam. Cukier powinien skarmelizować się, a rabarbar zrobić miękki.
  6. W wyrośniętych drożdżówkach robię dołek (prawie aż do samego spodu) i wkładam łyżeczkę rabarbaru. Każdą bułeczkę smaruję pozostałą częścią jajka, a następnie posypuję odrobiną cukru kokosowego.
  7. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół.
Uwagi
  1. Wodę można zastąpić mlekiem krowim. Można próbować także dodać mleko roślinne, niemniej nie wiem czy wyjdzie.
  2. Nie probowałam piec drożdżówek na mące bezglutenowej, ponieważ obawiam się wielkiej kluchy. Nie oszukujmy się, ciasto drożdżowe najlepiej wychodzi z mąki pszennej.
  3. Zamiast suchych drożdży można dać świeże. Niemniej wymaga to przygotowania zaczynu, co komplikuje przepis.
  4. Cukier kokosowy można zastąpić zwykłym białym lub trzcinowym. Nie testowałam innych opcji i nie wiem czy drożdże będą pracować z syropem klonowym lub ksylitolem.
  5. Najlepiej wybrać różowe łodygi rabarbaru - zielone będą kwaśne.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
drozdzowki z rabarbarem

drozdzowki z rabarbarem

drozdzowki z rabarbarem

drozdzowki z rabarbarem

drozdzowki z rabarbarem

drozdzowki z rabarbarem



Koniecznie przeczytaj:

  • Justyna Szmuc

    bardzo ciekawy przepis 🙂 musze wypróbować 🙂

  • O matuńciu! Wyglądają przesmakowicie! 🙂

  • Pyszności 🙂
    Mam „swoje” miejsce gdzie rośnie sporo niczyjego rabarbaru, muszę się w najblizszych dniach wybrać, zobaczyć jak rośnie 🙂

  • Justyna Hek

    Uwielbiam rabarbar 🙂 Muszą być pyszne 🙂

  • Agata Maj Cher

    Przypomniało mi się dzieciństwo, och jak ja wtedy nienawidziłam rabarbaru. Ale teraz – bardzo lubię:)