Najłatwiejsze ciasto bananowe. BLW.

Ciasto bananowe, określane też jako chlebek lub chleb bananowy to chyba najłatwiejszy z możliwych wypieków. Wystarczy tylko zblendować składniki, dosypać mąkę, wstawić do piekarnika i poczekać aż ostygnie. Pachnie cudowanie i tak samo smakuje. To idealne ciasto last minut, a składniki do jego przygotowania znajdą się w każdej kuchni. 

ciasto bananowe chlebek bananowy

Składniki:

  • 2 banany 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka czubata oleju kokosowego 
  • 2 łyżki miodu (lub innego słodziwa, np. syropu klonowego)
  • 50 ml mleka 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka karobu (można pominąć lub zastąpić kakao)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 garście orzechów i pestek (u mnie orzechy włoskie i nerkowce, pestki dyni i nasiona słonecznika)

Sposób przygotowania:

  • Nasiona, pestki i orzechy siekam na kawałki.
  • W kielichu blendera umieszczam banany, jajka, olej kokosowy, miód, mleko, sok z cytryny. Całość miksuję na jednolitą masę.
  • W misce łączę mąkę, karob, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
  • Do suchych składników dodaję masę bananową i posiekane orzechy. Mieszam łyżką do połączenia się składników.
  • Przekładam masę do formy – ja użyłam silikonowej. Jeżeli masz inną formę to wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 20 minut z termoobiegiem. Następnie zmieniam ustawienia na opcję góra-dół i piekę kolejne 25 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyciągam ciasto z formy i studzę na kratce. Podaję dopiero po całkowitym ostygnięciu. 

ciasto bananowe chlebek bananowy

ciasto bananowe chlebek bananowy

ciasto bananowe chlebek bananowy

ciasto bananowe chlebek bananowy

ciasto bananowe chlebek bananowy

ciasto bananowe chlebek bananowy