Muszle z kaszą jaglaną, jabłkiem i cynamonem. BLW.

Uwielbiam kaszę jaglaną z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem. Smakuje jak zapiekany ryż, a jest od niego dużo zdrowsza i znacznie szybciej się ją przygotowuje. Zanim Kalina poszła do przedszkola często podawałam ją na drugie śniadanie w domu. Moja prawie trzylatka ma bardzo specyficzne upodobania kulinarne i niestety nie zawsze przedszkolne jedzono jej pasuje. Niestety kończy się to niezjedzonym obiadem i pustym brzuszkiem. Odbierając ją z placówki muszę mieć w zanadrzu jakieś zdrowe jedzenie, które młoda będzie mogła spałaszować w drodze do domu. W przeciwnym razie skończy się na suchej bułce z pierwszego lepszego sklepu. Kasza jaglana zapakowana do muszli makaronowych nadaje się idealnie do zabrania na wynos. 

Muszle z kaszą jaglaną, jabłkiem i cynamonem

Muszle makaronowe z kaszą jaglaną, jabłkiem i cynamonem BLW

Lista składników:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 jabłko 
  • garść rodzynek 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
  • 1/2 łyżeczki oleju (użyłam kokosowego, można dać z pestek dyni lub inny ulubiony)
  • 1 szklanka wody lub mleka do ugotowania kaszy 
  • 15 dużych muszli makaronowych 

Sposób przygotowania:

  • Rodzynki drobno siekam i umieszczam w rondelku. 
  • Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w gorącej wodzie. Przekładam do garnka z rodzynkami i zalewam podwójną ilością czystej wody (lub mleka). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka (ok 20 minut). Pozostawiam kaszę do przestudzenia bez podnoszenia pokrywki.
  • Muszle gotuję zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gdy są gotowe przelewam je zimną wodą. Można skropić je kilkoma kroplami oleju, aby nie skleiły się. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. 
  • Jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach i przekładam do przestudzonej kaszy. Dodaję cynamon i olej (kokosowy warto wcześniej rozpuścić). Mieszam całość. 
  • Ostudzone muszelki napełniam przygotowanym farszem i układam na talerzu tak, aby nie dotykały się. 

Uwagi:

  • Farsz jest delikatnie słodki dzięki rodzynkom i jabłkom. Jeżeli preferujesz słodszy smak dodaj odrobinę syropu daktylowego lub innego dozwolonego słodziwa. 
  • Warto wrzucić do wody kilka muszelek więcej, ponieważ lubią one rozpadać się podczas gotowania. 
  • Muszelki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można podgrzać je na parze lub wstawiając na kilka minut do piekarnika. 
Muszle makaronowe z kaszą jaglaną, jabłkiem i cynamonem BLW
Muszle makaronowe z kaszą jaglaną, jabłkiem i cynamonem BLW