Muffiny jajeczne z cukinią i szpinakiem. BLW.

Moje dziecko jest jajożercą. Jaka to nasz pewnik totalny. Muffiny jajeczne są świetnym sposobem na podanie dziecku warzyw. Mają formę ulubionych babeczek, są miękkie i łatwe do utrzymania w ręku. A do tego jeszcze zawierają cukinię i szpinak. O ile ze szpinakiem nie ma problemu, bo Kalina chętnie zjada go w formie pesto lub koktajlu o tyle z cukinią tak łatwo już nie jest i muszę nieco nagimnastykować się, aby córą ją zjadła. 

Muffiny jajeczne z cukinią i szpinakiem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 2 jajka
  2. 1/3 cukinii
  3. garść szpinaku
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 łyżka mąki gryczanej (można dać pszenną)
  6. 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  7. 1/3 łyżeczki przyprawy pomidorowej z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  8. szczypta soli himalajskiej (w porcji dla dorosłych i starszych dzieci)
Sposób przygotowania
  1. Szpinak myję pod bieżącą wodą, rozrywam na drobne kawałki i wrzucam na patelnię. Duszę pod przykryciem aż zwiędnie. Czosnek ścieram na drobnej tarce i dodaję do szpinaku. Duszę ok 2-3 minuty.
  2. Cukinię myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Umieszczam w miseczce i dodaję do niej szpinak, jajka i przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie mieszam i przelewam do foremek na muffiny. Ja wykorzystuję silikonowe muffinki. Jeżeli masz zwykłe to koniecznie posmaruj je tłuszczem. Na tym etapie można posolić porcje dla dorosłych.
  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20-25 minut (lub do momentu aż jajka będą ścięte) w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 muffinki.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

Koniecznie przeczytaj: