Muffinki z kaszy jaglanej z jabłkiem. BLW.

Paskudną mamy zimę tej wiosny. Chcąc wzmocnić nadszarpniętą odporność całej rodziny serwuję nam kaszę jaglaną tak często, jak to tylko możliwe. Pomysł na muffinki z kaszy jaglanej pojawił się zupełnie przypadkiem. Zastanawiałam się jak mogę podać dziecku kaszę w formie „do rączki”. Nie chciałam jednak robić tradycyjnych kostek jaglanych. Wybór padł na babeczki, które świetnie się u nas sprawdzają. Kalina zjada je poza fotelikiem, a często także poza domem. 

Kombinując przepis spodziewałam się jednak nieco innego efektu. Sądziłam, że muffinki będą podobne do tych, które zazwyczaj piekę. Te natomiast okazały się być dużo bardziej miękkie i wilgotne. Przypominają raczej sernik na zimno niż standardową babeczkę. Szybko jednak przypadły córce do gustu – jednego dnia zjadła dwie sztuki. 

Muffinki z kaszy jaglanej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Łączny czas
1 hr 10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Łączny czas
1 hr 10 min
Lista składników
  1. 150 ml kaszy jaglanej (ok 2/3 szklanki)
  2. 500 ml wody (lub mleka roślinnego)
  3. 1 jabłko
  4. 1/2 pomarańczy
  5. garść rodzynek
  6. 1 łyżka oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
  7. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  8. 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej (może też być pszenna, gryczana, ryżowa)
  9. 1 jajko
  10. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  11. 1/4 łyżeczki cynamonu
  12. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  13. szczypta mielonych goździków
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczę dokładnie do momentu aż woda będzie czysta. Dodaję do niej przyprawy i rodzynki. Gotuję na wodzie pod przykryciem przez ok 20 minut, a następnie zostawiam zamkniętą w garnku na dodatkowe 10 minut. Kasza wchłonie całą wodę - powinna być miękka i klejąca.
  2. Do przestudzonej, ale nie zimnej kaszy dodaję olej kokosowy (rozpuści się od ciepłej kaszy), jabłko, pomarańczę, jajko, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Miksuję wszystko blenderem do momentu powstania gładkiej masy.
  3. Przekładam ciasto do foremek na muffinki i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 30 minut w temperaturze 190 stopni w opcji góra-dół (na ostatnie 10 minut włączam termoobieg). Następnie delikatnie wyciągam babeczki z piekarnika i dokładnie je studzę.
Uwagi
  1. Po upieczeniu muffinki będą bardzo miękkie. Można je jeść dopiero po całkowitym ostygnięciu, gdy masa stężeje. Warto przechowywać je w lodówce w zamkniętym pojemniku.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
muffinki z kaszy jaglanej

muffinki z kaszy jaglanej



Koniecznie przeczytaj:

  • To jest tyle kaszy ile używam na śniadanie dla 3 osób. Po ugotowaniu wychodzi jakieś pół rondelka. Jeżeli zostało Ci sporo kaszy ta bna pewno możesz użyć tę obiadową.