Muffinki gryczano-ryżowe z cukinią i jabłkiem. BLW.

Muffinki to świetny sposób na przemycenie dziecku wielu cennych składników. Kalina chętnie zjada je na spacerze lub podczas zabawy. Mojemu dziecku szybko nudzą się smaki. To co dzisiaj jest hitem, podane trzy dni z rzędu przestaje być atrakcyjne. Zasada nie dotyczy oczywiście jogurtu i awokado – to wchodzi w ilościach hurtowych. Staram się, aby za każdym razem nasze babeczki wyglądały i smakowały inaczej. Nie jest to trudne. Wystarczy zmienić owoce, wykorzystać różne rodzaje mąki czy dodać inne przyprawy. Dzisiaj upichciłam muffiny z cukinią. Wyszły tak smaczne, miękkie i wilgotne, że nawet tata nie zorientował się, że coś jest nie tak. 

Muffinki gryczano-ryżowe z cukinią i jabłkiem.
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Lista składników
  1. 200 ml mąki gryczanej
  2. 100 ml mąki ryżowej
  3. 1 jajko
  4. 1 łyżka mielonego lnu
  5. 1/2 cukinii
  6. 1/2 jabłka
  7. garść suszonych owoców (użyłam moreli i rodzynek)
  8. 300 ml wody
  9. 50 ml oleju (dałam rzepakowy)
  10. 1 łyżeczka czarnuszki
  11. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
  12. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  13. szczypta mielonych goździków
  14. szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
  1. Jabłko i cukinię ścieranie na tarce o grubych oczkach. Jeżeli jabłko puściło dużo soku należy go odlać. Suszone owoce siekam możliwie najdrobniej. Dodaję suche składniki (oba rodzaje mąki, przyprawy, len, proszek do pieczenia i sodę).
  2. Wbijam jajko i wlewam olej. Delikatnie mieszam wszystkie składniki dolewając wodę małymi partiami. Ilość wody zależy od tego jak "mokre" są jabłka i cukinia. Może okazać się, że zużyjesz mniej wody. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, ale nie lejące się.
  3. Przekładam ciasto do foremek i posypuję wierzch czarnuszką. Używam foremek silikonowych. Jeżeli masz inne to koniecznie posmaruj je odrobiną tłuszczu lub wyłóż papilotkami.
  4. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia i ewentualnie zostawić na kilka minut dłużej.
Uwagi
  1. Celowo nie podaję dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy z nas ma własne preferencje. Ja osobiście lubię wyraźny smak, podobnie zresztą jak moje dziecko, dlatego doprawiam solidnie.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
 



Koniecznie przeczytaj: