Przygotowując muffiny zawsze dodaję do ciasta jakieś owoce lub warzywa. Kalina chętnie zjada babeczki na drugie śniadanie, więc przy okazji otrzymuje kolejną porcję warzyw czy owoców. Rozpoczynając swoją przygodę z jedzeniem Kalinka z chęcią zajadała się dynią zarówno pieczoną, jak i gotowaną. Rok później na nowo muszę zaznajomić ją z tym smakiem, gdyż tak chętnie nie sięga już po nowości. Dynia świetnie sprawdza się jako dodatek do wypieków. Dzięki niej babeczki wychodzą miękkie i wilgotne w środku. Muffinki dyniowe będą hitem jesieni.

Muffinki dyniowe
2017-08-15 13:53:58

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
- 1 szklanka tartej dyni hokkaido
- 1/2 szklanki mąki gryczanej (można dać tylko mąkę pszenną)
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 7 suszonych daktyli
- 2/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka krowiego (u mnie ekologiczne nieodtłuszczone, można dać mleko roślinne lub wodę)
- 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Dynię ścieram na tarce o drobnych oczkach.
- Daktyle zalewam ciepłą, ale nie gorącą wodą i pozostawiam do namoczenia na 1-2 minuty. Następnie miksuję je blenderem, aby rozpysciły się w wodzie (mogą pozostać drobne kawałki).
- Do miski wsypuję suche składniki: mąkę gryczaną i orkiszową, cynamon, gałkę, muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Miszam wszystko dokładnie.
- Do miski z suchymi składnikami dodaję starą dynię, wbijam jajko, dolewam mleko, wodę daktylową i olej. Łączę wszystkie składniki energicznie mieszając łyżką.
- Przekładam ciasto do foremek na muffinki (używam foremek silikonowych). Piekę 25 minut w temperaturze 190 stopni w opcji góra-dół bez termoobiegu.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
