Muffinki bananowe bez glutenu, jajek i mleka. BLW.

Przez 10 lat życia poza rodzinnym domem nie upiekłam tyle muffinek co w pierwszym półroczu rozszerzania diety mojego dziecka. Przetestowałam wszelkie możliwe kombinacje. Zrobiłam babeczki bezglutenowe, z malinami, cytrynowe, cukiniowe, marchewkowe, jajeczne, bez jajek, jogurtowe, bez mleka. Przyszedł czas na muffinki bananowe. Aby urozmaicić smak dodałam nieco kakao, chociaż nie jest to konieczne. Mojemu dziecku najbardziej smakowały śliwki, którymi zwieńczyłam babeczni. Ani się obejrzałam, a po śliwkach słuch zaginął. 

Muffinki bananowe bez glutenu, jajek i mleka
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
27 min
Łączny czas
43 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
27 min
Łączny czas
43 min
Lista składników
  1. 200 ml (1 niepełna szklanka) mąki kukurydzianej
  2. 100 ml (nieco mniej niż 1/2 szklanki) mąki ryżowej
  3. 50 ml (ok 1/4 szklanki) mąki ziemniaczanej
  4. 400 ml (ok 1,5 szklanki) wody lub mleka roślinnego
  5. 1 dojrzały banan
  6. 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  7. 1 łyżka oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
  8. garść rodzynek
  9. 1 łyżka jagód goji (można pominąć)
  10. 1 łyżka słonecznika
  11. 1 łyżka sezamu
  12. 6 śliwek (1 na każdą babeczkę, u mnie mrożone)
  13. 1/4 łyżeczki cynamonu
  14. 1 łyżka kakao (można pominąć lub zastąpić karobem)
  15. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy bio)
  16. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. W misce umieszczam wszystkie rodzaje mąki, cynamon, mielone siemię lniane, sezam, słonecznik, jagody goji, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszam suche składniki.
  2. Rodzynki siekam i zalewamy 100 ml ciepłej wody (można je zmiksować, aby ciasto było słodsze). Odstawiam na chwilę. Banana rozgniatam widelce. Olej rozpuszczam w rondelku.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaję rodzynki z wodą, banana i olej. Dolewam pozostałą ilość wody i mieszam ciasto łyżką.
  4. Do osobnej miski przekładam 1/4 ciasta i dodaję kakao. Mieszam aż masa zrobi się brązowa.
  5. Napełniam foremki jasnym ciastem, a następnie układam warstwę ciemnego. W babeczkę wciskam połówki śliwek pozbawione pestek.
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 27 minut w opcji góra-dół.
Uwagi
  1. Jeżeli lubisz słodki smak dodaj do ciasta nieco syropu klonowego lub innego słodziwa.
  2. Kakao można pominąć dla dzieci poniżej roku. Moja córka zjadała głównie ciemną część muffinek.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
muffinki bananowe

muffinki bananowe



Koniecznie przeczytaj:

  • Martyna Cieślińska

    Wyglądają pysznie coś idealnego dla mnie :] Musze wypróbować ;]
    Pozdrawiam Martyna z http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

  • Będę wpadać, bo my też BLWuowi bezmleczno-jajeczni i bezcukrowi i w ogóle. A pomysły na kuchenne rewolucje się kończą 🙂