Gdy okazało się, że muszę wykluczyć banana z diety córki wiele popularnych przepisów dla dzieci nagle przestało dla nas istnieć. Czekoladowe amarantuski mają banana. Nasze ulubione muffinki szpinakowe są z bananem. Niezliczona ilość placuszków opiera się na bananie. Wszędzie banan, banan i banan. Nagle zaczęło się kombinowanie i poszukiwanie alternatyw.
Muffinki amarantuski
Lista składników:
- 25 g amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka masła orzechowego (z dowolnego rodzaju orzechów)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
- Do miski wbijam jajko. Dodaję masło orzechowe. Dokładnie mieszam składniki.
- Jabłko kroję w drobną kostkę i dokładam do masy jajecznej. Wsypuję amarantus i mieszam wszystkie składniki aż powstanie gęste ciasto.
- Przekładam ciasto do silikonowych foremek na muffinki (nie wymagają papilotek). Ok 1 łyżki ciasta na 1 babeczkę.
- Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.


