Mleko ze słonecznika. BLW.

Mleko krowie nie gości w mojej kuchni zbyt często. W przepisach na naleśniki czy gofry zastępuję je po prostu wodą lub dodaję kefir. Gdy zwalczę swojego wewnętrznego lenia to dodatkowo przygotowuję napoje roślinne. Mleko ze słonecznika pojawia się u mnie dosyć często. Jest bardzo tanie (w przeciwieństwie chociażby do migdałowego), a surowiec mam zawsze pod ręką (czego nie mogę powiedzieć o wiórkach kokosowych, które zwykle dostępne są w wersji siarkowanej). Dodatkowo lubię wykorzystywać pozostałe po mleku nasiona słonecznika do produkcji domowych past kanapkowych. Warto jeść słonecznik, ponieważ jest on cennym źródłem wapnia, żelaza, cynku i potasu. 

Do czego nadaje się mleko ze słonecznika? Ja przygotowuję na nim kakao, robię z niego budyń oraz dodaję do naleśników i gofrów. W proporcji pół na pół z wodą szykuję na tym mleku także kaszę na śniadanie. 

Mleko ze słonecznika
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 100 ml łuskanych nasion słonecznika
  2. 500 ml wody (wykorzystałam zwykłą przegotowaną)
Sposób przygotowania
  1. Nasiona słonecznika płuczę na sitku pod ciepłą bieżącą wodą. Następnie przekładam je do dzbanka i zalewam ciepłą (ale nie gorącą) przegotowaną wodą. Zostawiam do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia odlewam połowę wody do osobnego naczynia. Miksuję nasiona przez kilka minut. Zaczynam od wolnych obrotów i stopniowo zwiększam moc blendera.
  3. Umieszczam sitko nad pojemnikiem z pozostałą częścią płynu. Dodatkowo wzmacniam je grubą warstwą gazy, aby zatrzymać wszystkie nasiona. Przelewam mleko przez gazę i dokładnie odciskam masę słonecznikową.
  4. Mleko przechowuję w lodówce w zamkniętej butelce maksymalnie przez 48 godzin. Przed spożyciem napój należy wstrząsnąć. Rozwarstwianie się płynu jest zjawiskiem naturalnym.
Uwagi
  1. Nie wyrzucaj zmiksowanych nasion. Może je wykorzystać, aby przygotować pastę kanapkową, babeczki czy gofry.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/



Koniecznie przeczytaj: