Marchewkowe gofry mocy. BLW.

Gdy robi się ciepło dużo czasu spędzamy poza domem. Ja nie mam wówczas specjalnie czasu na gotowanie, a Kalina coś jednak jeść musi. Mam wrażenie, że zabawa na świeżym powietrzu dodatkowo wzmaga jej apetyt, więc posiłki muszą być zdrowe i sycące. Gofry świetnie nadają się do tego, aby uczynić z nich pełnowartościowy posiłek. Wystarczy białą mąkę pszenną zastąpić jakąś zdrowszą, a do ciasta dodać warzywa. Robiłam już gofry orkiszowe z burakami, dzisiaj natomiast przyszedł czas na wersję owsianą z marchewką. 

Gofry świetnie nadają się jako posiłek dla dzieci od 7-8 miesiąca. Jeżeli planujesz podać maluszkowi gofry marchewkowe to najlepiej pomiń mleko krowie (zastąp wodą lub mlekiem roślinnym) i jagody goji (ja pierwszy raz podałam w 10 miesiącu). Zadbaj też o to, aby nasiona były bardzo dobrze zmiksowane. Gofry bez problemu wykonasz także bez jajek – ja dodaję mielone siemię lniane. 

Korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5

Marchewkowe gofry mocy
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 300 ml mąki owsianej
  2. 50 ml mąki z amarantusa
  3. 1 duża marchewka
  4. 1 łyżka suszonych jagód goji
  5. 1 łyżka sezamu
  6. 1 łyżka pestek dyni
  7. 1 łyżka nasion słonecznika
  8. 200 ml mleka roślinnego (np. migdałowego) lub krowiego
  9. 100 ml wody
  10. 30 ml oliwy z oliwek
  11. 1 jajko
  12. olej kokosowy do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce na najmniejszych oczkach. Jagody, sezam, pestki dyni i słonecznik rozdrabniam blenderem tak, aby pozostały wyczuwalne niewielkie kawałki.
  2. Do miski wsypuję mąkę owsianą i amarantusową. Dodaję marchewkę i zmiksowane bakalie. Wbijam jajko oraz dolewam mleko i wodę. Wszystko dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na 5 minut. Jeżeli po tym czasie masa będzie zbyt gęsta to dolewam odrobinę wody.
  3. Gofrownicę smaruję olejem kokosowym i nagrzewam. Wylewam ciasto na gorące blaszki i smażę kilka minut do momentu aż para przestanie unosić się z gofrownicy.
Uwagi
  1. Gofry po upieczeniu będą chrupiące. Jeżeli Twoje dziecko lubi bardziej miękkie to po ostygnięciu zamknij je w szczelnym pojemniku.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
marchewkowe gofry z mąki owsianej

marchewkowe gofry z mąki owsianej



Koniecznie przeczytaj:

  • Marta

    Ile gofrów wychodzi z tej porcji?

    • Ok 10 gofrów.

      • Marta

        Dziękuję,
        Zrobiłam z połowy porcji na próbę 🙂
        Mi smakuje, mężowi też 🙂 a syn trochę poskubal, chyba potraktował jak placka.
        Na pewno będę powtarzać