Makaron z tuńczykiem i brukselką. BLW.

Takie obiady serwuję zwykle wtedy, gdy jestem dzień przed zakupami. Na półce z warzywami mam cebulę i jakieś totalne resztki. Co z tego można zrobić? Czasami udaje się zupę, ale głównie kończy się na sosie do makaronu. 

makaron z tuńczykiem i łososiem

Makaron z tuńczykiem i brukselką

Lista składników:

  • 1 mała puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (80 g)
  • 10 brukselek 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki passaty pomidorowej 
  • 5 łyżek wody 
  • 1 łyżka serka śmietanowego (użyłam Twój Smak)
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta ziół prowansalskich 
  • makaron

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek drobno siekam. Umieszczam na patelni wraz z olejem i smażę na średniej mocy palnika. Gdy cebula zeszkli się dodaję passatę i wodę oraz doprawiam ziołami. Nakrywam patelnię pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję sos aż lekko zgęstnieje. 
  • W osobnym garnku nastawiam wodę i gotuję brukselkę. Gotową brukselkę odcedzam, studzę i kroję na połówki. 
  • Gotuję wodę na makaron. Można użyć dowolnego rodzaju, z którym poradzi sobie dziecko. Ja ugotowałam końcówki kilku rodzajów, które zalegały mi w szafce. 
  • Na patelnię dodaję tuńczyka z odrobiną oleju z zalewy. Dokładam serek śmietankowy i mieszam wszystkie składniki aż powstanie jednolity sos. Dokładam ugotowany odcedzony makaron oraz brukselkę. Jeśli danie jest za gęste to dolewam 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Na koniec doprawiam wszystko pieprzem do smaku. 

Uwagi:

  • Z podanych składników ugotowałam obiad dla mamy i dziecka (2 porcje). 
  • Brukselkę można zamienić na brokuł lub inne ulubione warzywo. 
  • Do sosu można dodać oliwki i kapary . 
makaron z tuńczykiem i łososiem
makaron z tuńczykiem i łososiem