Makaron z bobem i suszonymi pomidorami. BLW.

Letni, sezonowy obiad, który przygotujesz w kilka minut. Idealny na upały. Karol zakochał się w bobie i ku mojemu zaskoczeniu w pierwszej kolejności wciągnął zielone fasolki (z dokładką), a dopiero później makaron. 

Makaron z bobem i suszonymi pomidorami BLW

Makaron z bobem i suszonymi pomidorami

Lista składników:

  • 250 g bobu (ilość przed ugotowaniem)
  • 10 suszonych pomidorów (lekko odciśniętych z zalewy)
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka małych listów mięty (lub drobno posiekanych)
  • 2 łyżki passaty pomidorowej 
  • 2 łyżki tahini 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do polania makaronu 
  • szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz (opcja dla rodziców)
  • 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego świderki

Sposób przygotowania:

  • Bób gotuję, a następnie obieram ze skórek. 
  • Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • W międzyczasie drobno siekam suszone pomidory i zioła. 
  • W miseczce przygotowuję sos – mieszam oliwę, tahini i passatę aż składniki połączą się. Sos dodaję do ugotowanego i gorącego makaronu (nie przelewam go zimną wodą). Następnie dodaję bób, pomidory i natkę pietruszki. 
  • Wykładam makaron na talerze, a całość posypuję miętą i skrapiam dodatkową ilością oliwy. Porcję dla rodziców doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 3 małe porcje.