Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem. BLW.

Są takie dni, gdy obiad musi powstać w kilka minut, a najlepiej ugotować się sam. Sięgam wówczas po makaron i przekopuję zawartość lodówki w poszukiwaniu składników na sos. Akurat w momencie, gdy Kalinę dopadła jesienna chandra ja miałam bakłażana upieczonego dzień wcześniej, z którym nie wiedziałam co zrobić. Początkowo planowałam zaserwować pastę kanapkową na kolację, ale tak wyszło, że nie miałam czasu podpiąć blendera do prądu. Ostatecznie pokroiłam bakłażana w kostkę, zalałam passatą, doprawiłam czosnkiem i ziołami… kilka minut na patelni i gotowe. Smaczny i błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem ląduje na stole. 

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
20 min
Lista składników
  1. 1 bakłażan
  2. 1/2 łyżki soli do posypania bakłażana
  3. 250 ml passaty pomidorowej
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 10 czarnych oliwek
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
  7. 1 łyżeczka suszonych ziół (u mnie zioła prowansalskie, natka pietruszki, rozmaryn)
  8. świeże zioła (u mnie natka pietruszki)
  9. makaron (u mnie kukurydziany z komosą ryżową)
Sposób przygotowania
  1. Bakłażana przygotowuję dzień wcześniej. Warzywo kroję w ćwiartki i solidnie posypuję solą. Odstawiam na 20 minut, aby bakłażan puścił sok. Następnie myję go pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-25 minut aż bakłażan będzie miękki (bez problemu przebijam go widelcem). Tak przygotowanego bakłażana przechowuję w lodówce do 48 godzin.
  2. Upieczonego bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię wraz z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Smażę kilka minut na średnim ogniu. Następnie dolewam passatę pomidorową i dosypuję zioła. Zagotowuję sos. Na tarce o drobnych oczkach ścieram czosnek (można też przecisnąć przez praskę) i dodaję do gotującego się sosu. Zmniejszam ogień i pozostawiam sos do odparowania na kilka minut. Powinien on zmniejszyć swoją objętość o połowę i zgęstnieć. Mieszam od czasu do czasu, aby danie nie przypaliło się.
  3. W międzyczasie gotuję makaron. Gotowy makaron odcedzam i jeszcze gorący dosypuję do sosu. Mieszam dokładnie. Przekładam na talerz, dorzucam posiekane oliwki i posypuję świeżą natką pietruszki.
Uwagi
  1. W podanym czasie przygotowania potrawy nie uwzględniłam pieczenia bakłażana, ponieważ piekłam go dzień wcześniej przy okazji przygotowania innego dnia. Czas pieczenia to dodatkowe 20-25 minut.
  2. Z podanych ilości powstał obiad dla 3 osób.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem



Koniecznie przeczytaj:

  • zlapinska

    pychotka