Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym i ciecierzycą. BLW.

Nigdy nie umiem ugotować odpowiedniej ilości makaronu. Zawsze wsypię za dużo lub za mało. Do samo dotyczy ciecierzycy, kaszy, płatków owsianych. No po prostu wszystkiego. Oczywiście wolę, gdy jedzenia jest za dużo niż za mało. Z resztek bez problemu da się coś przygotować, chociażby obiad na następny dzień. Mając w lodówce nadmiar makaronu i ciecierzycy nie szukałam zbyt długo pomysłu, przepis pojawił się sam. To dwa Kalinki pewniaki, więc dorzuciłam do nich nieco mniej lubiane pomidory i paprykę. Całość skleiłam serem  feta i gotowe!

Kalinka je z talerza Skip Hop

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym i ciecierzycą
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
20 min
Lista składników
  1. 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  2. 1/2 czerwonej papryki
  3. 1/2 małej czerwonej cebuli
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (1/4 szklanki suchej, można użyć ciecierzycy z puszki)
  6. 50 g sera feta (u mnie z mleka owczego)
  7. 3 łyżki oliwy z oliwek
  8. szczypta ziół prowansalskich
  9. makaron (u mnie pełnoziarniste spaghetti)
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę zalewam podwójną ilością wody i moczę minimum 8 godzin. Następnie wymieniam wodę i gotuję do miękkości (ok 15-20 minut). Ciecierzycę z puszki odsączam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę siekam w drobną kostkę i przekładam na patelnię. Dolewam oliwę i smażę na niewielkim ogniu aż cebula zeszkli się.
  3. Paprykę kroję w malutką kostkę i dorzucam do cebuli. Smażę jeszcze przez chwilę, a następnie zalewam całość passatą pomidorową. Dosypuję zioła i przykrywam patelnię pokrywką. Zmniejszam moc palnika o połowę i duszę przez 5 minut.
  4. Czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach (można przecisnąć przez praskę) i dodaję do sosu. Duszę kolejne 2 minuty. Gotowy sos można delikatnie blendować jeżeli dziecko nie lubi dużych kawałków (moje nie lubi). Zmiksowany sos lepiej oblepia makaron.
  5. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam go i ponownie umieszczam w garnku (nie płuczę makaronu). Gdy przestygnie dorzucam do niego pokruszony ser feta i ugotowaną ciecierzycę. Dodaję sos i wszystko dokładnie mieszam.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym i ciecierzycą

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym i ciecierzycą

Koniecznie przeczytaj:

  • zlapinska

    wygląda pysznie i domowo 🙂