Makaron z pesto z suszonych pomidorów i awokado. BLW.

Jeżeli Twoje dziecko nie lubi mięsa to nie martw się. Żelazo znajdziesz też w suszonych pomidorach, awokado, pestkach dyni i nasionach słonecznika. Do tego solidna dawka soku z cytryny i pełnowartościowy obiad gotowy. Uwaga: jeżeli maluch ma problem z anemią nie dodawaj do jego porcji sera feta, ponieważ nabiał ogranicza wchłanianie żelaza. 

Makaron z pesto z suszonych pomidorów i awokado
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
  1. 1/2 dojrzałego awokado (u mnie odmiana hass)
  2. 7 suszonych pomidorów (u mnie bez zalewy)
  3. 5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek (u mnie delikatna)
  4. sok z 1/4 cytryny
  5. 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  6. 2 łyżki pestek dyni
  7. 2 łyżki nasion słonecznika
  8. 1 ząbek czosnku (można pominąć jeżeli smak ma być łagodny)
  9. woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  10. 100 g sera feta (u mnie z mleka owczego i koziego)
  11. makaron (najlepiej pełnoziarnisty z pszenicy durum)
  12. ulubione warzywne dodatki (u mnie 1/2 szklanki zielonego groszku)
Sposób przygotowania
  1. Pestki dyni i nasiona słonecznika wsypuję na suchą patelnię. Prażę je przez kilka minut cały czas mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy zaczną zmieniać kolor na brązowy przesypuję je do kielicha blendera (uwaga, będą gorące).
  2. Gdy pestki ostygną dodaję awokado, suszone pomidory, czosnek i płatki drożdżowe (można pominąć). Dolewam oliwę, sok z cytryny i 2 łyżki wody. Miksuję wszystko. Gdyby pesto było zbyt gęste można dolać więcej wody lub oliwy.
  3. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania dosypuję zielony groszek. Makaron i groszek odcedzam i ponownie umieszczam w garnku (nie przelewam zimną wodą). Gdy nieco przestygnie dodaję pokruszony ser feta i pesto. Mieszam dokładnie, aby sos oblepił każdy kawałek makaronu.
  4. Przekładam na talerze i dekoruję czystymi kawałkami fety.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/



Koniecznie przeczytaj: