Lody z rabarbaru. BLW.

Uwielbiam sorbety owocowe. Dzięki niewielkiej obróbce termicznej zachowują wiele wartości odżywczych znajdujących się w świeżych owocach. Do tego przynoszą upragnioną ochłodę w upalny dzień. Lody z rabarbaru początkowo niezbyt do mnie przemawiały. Kiedy jednak nie miałam pomysłu na wykorzystanie sporego zapasu tego owocu postanowiłam część zamrozić, a kilka sztuk wykorzystać do deseru. Padło na lody. Szybko przekonałam się, że to świetna alternatywa dla truskawek, bananów czy mango. Są orzeźwiające, lekko kwaśne, a przy tym delikatnie słodkie. 

Lody przygotowałam w foremkach z Ikea. Jeżeli szukasz innych foremek polecam Ci przejrzeć ofertę sklepów internetowych, gdzie za grosze znajdziesz podobne do moich. 

Lody z rabarbaru
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Łączny czas
15 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Łączny czas
15 min
Lista składników
  1. 3 łodygi rabarbaru (2 jeżeli masz wyjątkowo długie egzemplarze)
  2. 100 ml wody
  3. sok z 1/4 cytryny
  4. 1 łyżka cukru trzcinowego (dla dzieci powyżej roku, można zastąpić syropem klonowym)
Sposób przygotowania
  1. Rabarbar myję, obieram i kroję na niewielkie kawałki.
  2. W rondelku podgrzewam wodę i rozpuszczam w niej cukier. Dolewam sok z cytryny i dorzucam rabarbar. Przykrywam garnek pokrywką i zmniejszam gaz. Duszę ok 5 minut aż rabarbar zrobi się miękki i rozmięknie.
  3. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie dokładnie miksuję. Gdy mus osiągnie temperaturę pokojową przelewam go do foremek na lody i wkładam do zamrażalnika. Schładzam minimum 6h, a najlepiej całą noc.
  4. Lody należy wyciągnąć z chłodziarki kilka minut przed podaniem, aby delikatnie rozmarzły i łatwo wyszły z foremek.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
lody z rabarbaru
lody z rabarbaru



Koniecznie przeczytaj:

  • Rabarbarowych lodów jeszcze nie jadłam! Nie spodziewałabym się, że będą miały taki kolor!

    • To moje pierwsze. Też byłam zaskoczona jak są dobre.