Lody z czerwonej fasoli i malin. BLW.

O lodach na bazie warzyw pisałam już wielokrotnie, dlatego nie będę się powtarzać. Po prostu odeślę Was do wcześniejszych przepisów na lody czekoladowe z ciecierzycy, lody z mango i cieciorki, lody jarmużowe i lody z buraka. Warzywa są tak samo dobrym składnikiem na lody jak truskawki czy maliny. W przypadku dzieci warzywa warto podawać przy okazji każdego posiłku, nawet jeżeli jest to deser. 

Lody z czerwonej fasoli i malin

Kalina czyta książkę Kicia Kocia na plaży.

Karol leży na macie edukacyjnej Skip Hop Explore&More.

Lody z czerwonej fasoli i malin

Lista składników:

  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli (użyłam fasoli z puszki)
  • 1 szklanka malin (poza sezonem mrożone)
  • 1 banan 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

  • Fasolę odsączam z zalewy. Poza sezonem używam mrożonych malin, nie rozmrażam ich przed przygotowaniem lodów. 
  • Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera. Miksuję na jednolity krem. 
  • Powstałą masę przekładam do foremek na lody i umieszczam w zamrażalniku na minimum 8 godzin. 
  • Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.

Uwagi: 

  • Z podanych ilości przygotowałam 4 lody w foremkach z Pepco, są one większe niż te z Ikea. 
Lody z czerwonej fasoli i malin
Lody z czerwonej fasoli i malin
Lody z czerwonej fasoli i malin