Lody truskawkowo-czekoladowe. BLW.

Kto ma w domu starszaka ten wie, że latem lody muszą być jedzone codziennie, a nawet kilka razy dziennie (oczywiście domowe lody, a nie sklepowe). Na szczęście moje dziecko chodzi do przedszkola, więc w tym lodowym szaleństwie udaje się przemycić normalne jedzenie. W przeciwnym razie musiałabym serwować zupę w formie lodów. Przyznam szczerze, że trochę rozumiem tę fascynację lodami. Sama w czasie upałów nie mam ochoty na bardziej konkretne posiłki i także sięgam po lodową przekąskę zamiast drugiego śniadania czy podwieczorku. 

Lody truskawkowo czekoladowe BLW

Tłem do zdjęć jest książka Rok na wsi.

Lody truskawkowo-czekoladowe

Lista składników:

  • 3-4 duże truskawki 
  • 1 banan 
  • 3 łyżki mascarpone 
  • 1 łyżeczka kakao (lub karobu)

Sposób przygotowania:

  • Truskawki kroję na małe kawałki i umieszczam w foremkach na lody. 
  • Banana i mascarpone blenduję na gładki mus. Przekładam do foremek na lody do połowy ich wysokości. 
  • Do pozostałego musu bananowego dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników. Powstałym kremem czekoladowym napełniam foremki. 
  • Foremki z lodami wkładam do zamrażalnika na kilka godzin. 
  • Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 4 lody w foremkach z Ikea. 
Lody truskawkowo czekoladowe BLW.
Lody truskawkowo czekoladowe BLW.