Lody z kaszy jaglanej i nektarynki. BLW.

Z miłości do lodów nie wyrasta się. To uczucie wysysa się z mlekiem matki i pozostaje z nami już do końca. Kalince na słowo „lody” zaczynają świecić się oczy. To mój sposób na marudnego bobaska, który odmawia jakiegokolwiek innego jedzenia. To także idealny patent podczas ząbkowania. Lody przydają się też podczas nauki rozróżniania temperatury posiłków. Nie odmawiam mojej córce ulubionego deseru. Zwłaszcza, że sama chętnie go zjadam. Staram się jednak, aby w miarę możliwości zaserwować nam zdrowe lody z naturalnych składników. Do ich produkcji wykorzystuję owoce sezonowe, nasiona i orzechy, mleko roślinne, a nawet kaszę. Tak dobrze czytacie, kaszę! Lody z kaszy jaglanej powstały bardzo spontanicznie – miałam nadmiar ugotowanej jaglanki i koszyk dojrzałych nektarynek. 

Lody przygotowałam w foremkach z Ikea. Jeżeli szukasz innych foremek polecam Ci przejrzeć ofertę sklepów internetowych, gdzie za grosze znajdziesz podobne do moich. 

Lody z kaszy jaglanej i nektarynki. BLW.
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  2. 4 dojrzałe nektarynki
  3. 5 daktyli
Sposób przygotowania
  1. Kaszę dokładnie płuczę i zalewam wodą (dwa razy tyle wody co kaszy). Kaszę gotuję ok 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem bez podnoszenia pokrywki. Po ugotowaniu odstawiam garnek, aby kaszą ostygła i wchłonęła całą wodę (nadal nie należy podnosić pokrywki). Ja najczęściej gotuję więcej jaglanki i przechowuję ją w lodówce. Zawsze do czegoś się przyda.
  2. Nektarynki myję i kroję na pół. Wyciągam pestki.
  3. Do kielicha blendera wkladam ugotowaną kaszę (po ostudzeniu), pokrojone owoce i daktyle. Miksuję na gładki krem.
  4. Masę jaglaną przelewam do foremek na lody i wkładam do zamrażalnika na minimum 6 godzin. Najlepiej jednak poczekać z jedzeniem do następnego dnia.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Lody z kaszy jaglanej i nektarynki

Lody z kaszy jaglanej i nektarynki

Lody z kaszy jaglanej i nektarynki



Koniecznie przeczytaj: