Lody z buraka, pomarańczy i melona. BLW.

Zdrowe, smaczne i pełne żelaza. Czy to, aby na pewno jeszcze lody? No jasne, że tak. Kalina uwielbia lody. Od rana tylko dobija się do lodówki, aby dać jej ulubioną przekąskę. Zimą wkładała do foremek kawałki jabłek lub banana i udawała, że to lody. Na szczęście przyszła wiosna i można jeść te prawdziwe. Dobrze w takiej sytuacji podać dziecku jakieś zdrowe i wartościowe produkty. U nas tym razem padło na buraka, dzięki któremu lody mają piękny kolor. Burak jest praktycznie niewyczuwalny. 

Lody przygotowałam w foremkach z Ikea. Jeżeli szukasz innych foremek polecam Ci przejrzeć ofertę sklepów internetowych, gdzie za grosze znajdziesz podobne do moich. 

Lody z buraka, pomarańczy i melona
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1/2 upieczonego buraka
  2. 1 pomarańcza
  3. 1/4 małego melona (ilość jak pomarańczy)
  4. 1/2 banana
Sposób przygotowania
  1. Buraka myję, obieram, kroję w kostkę i skrapiam olejem. Zawijam w papier do pieczenia i wkładam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół) do momentu aż burak będzie miękki (ok 45 minut).
  2. Owoce myję, obieram i umieszczam w kielichu blendera. Dodaję upieczonego i przestudzonego buraka.
  3. Całość miksuję na gładki mus. Przelewam mus do foremek na lody. Wstawiam do zamrażalnika na minimum 6 godzin.
  4. Lody należy wyciągnąć z lodówki kilka minut przed podaniem, aby delikatnie rozmarzły i bez problemu wyszły z foremek.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 6 lodów w foremkach z Ikea.
  2. Można upiec większą ilość buraka i przechowywać go w lodówce.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Lody z buraka, pomarańczy i melona

Lody z buraka, pomarańczy i melona

Tłem do zdjęć jest książka Lato na ulicy Czereśniowej