Letnia zupa fasolowa z nutą cynamonu. BLW.

Zupa to zawsze świetny sposób na czyszczenie lodówki z zalegających w niej warzyw. A przy okazji to dobry patent na lekki letni obiad, gdy temperatura zniechęca do gotowania bardziej treściwych dań. Jarzynową robi się ekspresowo, więc można przygotować ją wieczorem dzień wcześniej. 

Tłem do zdjęć są elementy wieży kartonowej Pory Roku Janod.

Letnia zupa fasolowa z nutą cynamonu blw

Letnia zupa fasolowa z nutą cynamonu

Lista składników:

  • garść fasolki szparagowej 
  • 1 cukinia 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 10 suszonych pomidorów 
  • 100 ml passaty pomidorowej 
  • 100 ml mleka kokosowego (użyłam Aroy-D z kartonu 60% kokosa)
  • 600 ml wody lub bulionu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie mieszanka bazylii, tymianku i trawy cytrynowej)
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie sok z cytryny)

Sposób przygotowania:

  • Warzywa kroję na kawałki preferowanej wielkości. Ja lubię większe niż mniejsze. Większe będą też łatwiejsze dla dzieci, które dopiero uczą się jeść i jeszcze nie opanowały jedzenia łyżką.
  • W garnku umieszczam cebulę i olej. Duszę całość aż cebula zeszkli się. Następnie dodaję przyprawy i marchewkę. Duszę jeszcze przez kilka minut, aż pojawi się aromat przypraw (należy mieszać od czasu do czasu, aby nie przypaliły się).
  • Wlewam wodę (lub bulion) i dorzucam ziemniaki. Zagotowuję całość i zmniejszam moc palnika prawie do minimum. Gotuję ok 10 minut. 
  • Dolewam passatę i mleko kokosowe oraz dodaję fasolkę, cukinię i suszone pomidory. Gotuję całość aż warzywa zrobią się miękkie (ok 10-15 minut). Na koniec dodaję ocet jabłkowy do smaku. 
Letnia zupa fasolowa z nutą cynamonu blw
Letnia zupa fasolowa z nutą cynamonu blw