Letnia owsianka z truskawkami i malinami na jesienne śniadanie. BLW.

Kiedy kończy się lato zaczyna brakować mi różnorodności w menu. Kończą się sezonowe owoce i odnoszę wrażenie, że ciągle jemy jabłka, banany i śliwki. Na szczęście są owoce mrożone. Może nie da się ich jeść jako samodzielną przekąskę, ale z pewnością sprawdzają się jako dodatek do koktajlu czy owsianki. Śniadanie z truskawkami i malinami to nasz ulubiony sposób na jesienną chandrę, zwłaszcza że po zmianie czasu na zimowy o 6 rano jest jeszcze ciemno.

Letnia owsianka z truskawkami i malinami
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 szklanka płatków owsianych górskich
  2. garść rodzynek
  3. 1 1/2 szklanki mleka (u mnie pół na pół mleko krowie i woda)
  4. 1 łyżka maku
  5. 10 dużych truskawek (użyłam mrożonych)
  6. 10 malin (użyłam mrożonych)
  7. 2-3 łyżki migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
  1. Dzień wcześniej płatki owsiane wsypuję do rondelka wraz z rodzynkami i makiem. Całość zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki do namoczenia.
  2. Następnego dnia wyciągam rondelek z lodówki i delikatnie podgrzewam jego zawartość. Jeżeli owsianka jest zbyt gęsta to dolewam nieco mleka lub wody.
  3. Do ciepłej, ale nie gorącej owsianki dodaję truskawki. Podgrzewam całość do momentu aż truskawki (mrożone) zrobią się miękkie. Na ostatnie 2 minuty dodaję maliny (mrożone). Owsiankę należy mieszać podczas podgrzewania, aby płatki nie przypaliły się.
  4. Przekładam do miseczek i posypuję migdałami w płatkach.
Uwagi
  1. Owoce można dowolnie modyfikować. Świetnie sprawdzą się też wiśnie i czarne porzeczki.
  2. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Letnia owsianka z truskawkami i malinami na jesienne śniadanie