Łagodne curry z kalafiora. BLW.

curry z kalafiorem i fasolą

Curry z kalafiorem i fasolą

Lista składników:

  • 300 g kalafiora (waga przed gotowaniem)
  • 150 g marchewki (waga przed gotowaniem)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 150 ml mleka kokosowego (np. Real Thai w kartonie)
  • 70 ml passaty pomidorowej 
  • 200 ml wody 
  • 1 łyżka masła z nerkowców 
  • 1 łyżka przyprawy curry (u mnie zielone) 
  • 2 łyżki oleju 

Do podania:

  • 1/2 puszki białej fasoli
  • ryż
  • nasiona czarnuszki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju przez ok 2 minuty na średniej mocy palnika. 
  • Marchewkę obieram i kroję w cienkie plasterki. Dodaję na patelnię i smażę dalej. 
  • Czosnek przeciskam przez prasę i wrzucam na patelnię. Dosypuję curry. Mieszam dokładnie, aby przyprawy połączyły się z olejem i smażę kolejną minutę. 
  • Kalafior dzielę na malutkie różyczki i dokładam go na patelnię. Smażę jeszcze chwilę, po czym dolewam wodę. Nakrywam patelnię i gotuję sos przez 10 minut na średniej mocy palnika. 
  • Dolewam mleko kokosowe i passatę. Gotuję koleje 10 minut bez pokrywki. W tym czasie warzywa powinny zrobić się miękkie. Jeśli sos zbyt mocno odparuje można dolać kapkę wody.  
  • Na koniec dodaję masło z nerkowców – mieszam dokładnie, aby rozpuściło się i połączyło z sosem. Finalnie sos powinien mieć kremową konsystencję.
  • Podaję z fasolą, ryżem, natką pietruszki i nasionami czarnuszki.  
curry z kalafiorem i fasolą