Kulki mocy, czyli domowe Rafaello z ciecierzycy. BLW.

Może wydawać się to dziwne, ale moje dziecko uwielbia ciecierzycę. Taką zwyczajną, bez dodatków. W pewnym momencie przestałam nadążać z moczeniem i gotowaniem, dlatego przerzuciłam się na  gotową cieciorkę ze słoika. Ciecierzyca to bogactwo wapnia, żelaza, kwasu foliowego i potasu, dlatego powinna znaleźć się w diecie malucha. Nadaje się nie tylko do przygotowania hummusów czy wegańskich obiadów. Idealnie sprawdza się też jako baza dla deserów. Postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia  kulek mocy i tak powstało domowe Rafaello. Jest szybkie (można użyć ciecierzycy z puszki), łatwe (po prostu miksujesz i zagniatasz) i smaczne (znikają szybciej niż się pojawiają). Czy można oczekiwać czegoś więcej od zdrowej przekąski? 

Domowe Rafaello z ciecierzycy
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 filiżanka ugotowanej ciecierzycy (można wykorzystać z puszki)
  2. 1 łyżka wiórków kokosowych
  3. 1/2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  4. 1 łyżeczka cukru kokosowego (lub innego dozwolonego słodziwa)
  5. garść owoców suszonych (u mnie morele i śliwki)
  6. sok z 1/4 cytryny
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę namaczam przez minimum 8 godzin. Wymieniam wodę i następnie gotuję do miękkości. W przypadku wykorzystania ciecierzycy z puszki należy ją odsączyć z zalewy i przepłukać.
  2. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na gładką masę.
  3. Z powstałego ciasta formuję niewielkie kulki, a następnie odstawiam je do lodówki na minimum godzinę. Kulki można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Uwagi
  1. W porcji dla dziecka poniżej roku pomiń słodziwo.
  2. U mnie nie było mowy o tym, aby kulki poczekały w lodówce. Kalina od razu zjadła swoją porcję. Ja zresztą nie byłam gorsza. Kulki idealnie pasowały do jeszcze ciepłej kawy.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/