Kryzysowa zupa z soczewicą

Taka zupa pojawia się u mnie zawsze kiedy nie mam weny lub siły na gotowanie. Jest łatwa w przygotowaniu ze składników, które zawsze mam w domu. 

Lista składników:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 mały batat 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 cukinia 
  • 10 cm pora (biała i jasnozielona część)
  • 1/3 puszki pomidorów krojonych  
  • 1 łyżka oleju
  • 600 ml wody 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (można pominąć)
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta soli (pomiń w porcji dla niemowlaka)

Sposób przygotowania:

  • Por, marchewkę, batata i ziemniaki kroję na małe kawałki. Umieszczam w garnku z olejem i podsmażam. Dosypuję przyprawy (poza solą) i smażę jeszcze chwilę. 
  • Zalewam całość wodą, dosypuję przepłukaną soczewicę i gotuję na małym ogniu o 15 minut. Następnie dodaję obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz  pomidory z puszki. Gotuję jeszcze przez 10-15 minuy. 
  • Gdy warzywa są miękkie wyłączam palnik i zostawiam zupę do przestudzenia.  
  • Podaję z ulubionymi dodatkami, np. makaronem lub kaszą.