Krem marchewkowy z imbirem. BLW.

Moje dziecko nie lubi zup. A te typu krem to już najgorszy obiad z możliwych. Nawet jak jest bardzo głodna to nie zje. Czasami zdarzy się, że wyłowi kawałki marchewki czy ziemniaka, niemniej nie ma opcji, aby najeść się takim obiadem. Dlatego zazwyczaj nie gotuję zup. Czasami nachodzi mnie jednak ochota na gorącą miskę pełną warzyw. Ciepła zupa o intensywnym smaku to dla mnie idealna kolacja w zimowy wieczór. Łamię wówczas swoją zasadę i specjalnie dla siebie gotuję krem marchewkowy z solidną porcję imbiru. 

Ta zupa jest niezwykle intensywna w smaku. Dla maluchów taka ilość imbiru może być nie do przełknięcia. Możesz w osobnym garnku zrobić porcję bez imbiru lub z tylko niewielkim jego dodatkiem. 

Krem marchewkowy z imbirem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 5 marchewek
  2. 1 cebula
  3. 1 cm świeżego imbiru
  4. 2 łyżki oliwy z oliwek
  5. 100 ml mleka kokosowego (u mnie domowe)
  6. 250 ml wody
  7. 1/3 łyżeczki tymianku
  8. 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  9. świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku)
  10. płatki migdałów
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroję w kostkę i umieszczam w garnku. Duszę ją wraz z oliwą do momentu aż się zeszkli. Dodaję obraną i pokrojoną w talarki marchewkę oraz posiekany imbir. Duszę kolejne 2-3 minuty.
  2. Dosypuję przyprawy oraz dolewam wodę i mleko kokosowe. Płyn powinien przykryć wszystkie warzywa.
  3. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Miksuję na gładki krem. Podaję z prażonymi płatkami migdałów.
Uwagi
  1. Z podanych ilości ugotowałam 3 porcje zupy.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/