Kotleciki rybne z kaszą pęczak. BLW.

Przekonanie dziecka do zjedzenia ryby przez długi czas graniczyło u mnie niemalże z cudem. Jednak cierpliwość i wielokrotne próby sprawiły, że wreszcie trafiłam w kubki smakowe córki. Kalinka lubi kotleciki rybne. Delikatne i miękkie, gotowane w sosie pomidorowym. Nie pieczone, nie smażone. Po prostu ugotowane i najlepiej podane z kaszą. Ta kasza też jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Od kiedy Kalinka skończyła 11 miesiąc kaszę jemy praktycznie codziennie. Bywają też takie dni, że serwuję ją na każdy posiłek – na śniadanie gryczaną z jabłkiem, na obiad pęczak z rybką, a na kolację komosę ryżową z warzywami. Grunt, że dziecko je i nie są to wafle ryżowe. 

Kalinka je z talerza Skip Hop

Kotleciki rybne z kaszą pęczak
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 100 g ryby (u mnie halibut, ale sprawdzi się też dorsz)
  2. 1/2 jajka
  3. 1 łyżka mąki ( u mnie gryczana, ale może być pszenna)
  4. garść szpinaku
  5. 5 suszonych pomidorów
  6. 3 łyżki sosu pomidorowego (może być passata lub pomidory z puszki)
  7. 3 cm pora
  8. 1/4 cebuli
  9. 1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie prowansalskie)
  10. 1 łyżka oliwy z oliwek
  11. 1/4 filiżanki kaszy pęczak (może być dowolna kasza)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę płuczę dokładnie i gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Gdy jest już miękka odstawiam do ostygnięcia.
  2. Rybę rozdrabniam blenderem lub bardzo dokładnie siekam. Dodaję roztrzepane jajko i mąkę. Doprawiam odrobiną ziół. Mieszam składniki ręką, a następnie formuję niewielkie kotleciki. Będą one dosyć miękkie i klejące.
  3. Por i cebulę drobno siekam. Delikatnie podsmażam na oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli dodaję poszatkowany szpinak, pokrojone suszone pomidory, sos pomidorowy i zioła. Przykrywam pokrywkę i duszę ok 5 minut.
  4. Następnie dokładam kotleciki, dolewam odrobinę wody i ponownie duszę pod przykryciem. Na koniec łączę ugotowaną wcześniej kaszę ze szpinakiem i pomidorami.
Uwagi
  1. Jeżeli Twoje dziecko nie lubi tak miękkich kotlecików to dodaj więcej mąki, aby były bardziej zwarte. Kotlety możesz też usmażyć na suchej patelni lub upiec je w piekarniku.
  2. Z podanej ilości składników powstanie obiad dla dziecka i mamy.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
 kotleciki rybne



Koniecznie przeczytaj:

  • Ola ALeksandrowicz

    A rybka surowa czy ugotowana?